Nici nu se termină bine o problemă, că începe alta. Internările în spitale din cauza herpesului zoster sunt în continuă creștere în Spania, iar cazurile s-au dublat în ultimii ani.
Potrivit unui studiu realizat de Eurosurveillance, revistă publicată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), valul de spitalizări pentru zona zoster din Spania constituie “o problemă de sănătate publică care trebuie să fie considerată prioritară” de către autoritățile sanitare.
Sanidad a anunțat planuri de vaccinare a persoanelor de peste 65 de ani și a pacienților imunodeprimați, cele două grupuri care riscă să dezvolte complicații de sănătate mai grave din cauza infecției cunoscute și sub numele de herpes zoster.
Zona zoster este cauzată de virusul varicelei, care rămâne latent în organism după o infecție inițială și care se reactivează atunci când persoana devine imunodeprimată.
Având în vedere că această afecțiune afectează în principal pacienții mai în vârstă, se spune că creșterea numărului de cazuri înregistrate treptat în Spania și în alte țări europene se datorează în principal îmbătrânirii progresive a populației.

Opinii avizate
Pentru Eldiario.es, Josefa Mas, investigator al Centrului Național de Epidemiologie, a explicat: “Procentul nostru de populație vârstnică este în continuă creștere, ceea ce explică creșterea numărului de spitalizări.”
Statisticile oficiale arată că, în 1998, existau 6,5 milioane de persoane cu vârsta de peste 64 de ani; în 2018, cifra a urcat la 8,9 milioane.
În plus, se crede că până la 90 la sută din populația din țările calde se molipsește de zona zoster la un moment dat în viață.
Zona zoster, potrivit opiniei specialiștilor, citați de media externă, se manifestă sub forma unei erupții dureroase pe piept și pe stomac, care se poate răspândi și în alte părți ale corpului.
Erupția durează de obicei între două și patru săptămâni, dar la pacienții cu imunitate scăzută poate declanșa nevralgia postherpetică, o complicație pe termen lung care provoacă dureri timp de până la trei luni și care reprezintă cauza celor mai multe internări în spital.