Tuesday, June 6, 2023

Vizitele anuale la un specialist pot preveni 9 din 10 cazuri de orbire. Video

Recomandare:

Potirivit unei statistici de ultimă oră, depistarea timpurie previne 9 din 10 cazuri de orbire în rândul persoanelor din Spania, au declarat experții cu ocazia Zilei Mondiale a Glaucomului.

Consiliul General al Colegiilor de Opticieni-Optometriști (CGCOO) a asigurat duminică, 12 martie 2023, de Ziua Mondială a Glaucomului, că depistarea precoce a glaucomului ar putea preveni 9 din 10 cazuri de orbire în Spania. Acesta a recomandat că un control anual efectuat de un specialist ar putea preveni gravitatea acestei boli asimptomatice în stadii incipiente.

Aproximativ o jumătate de milion de spanioli suferă de glaucom și nu sunt conștienți de acest lucru, a avertizat CGCOO. Aceștia pot suferi de vedere slabă sau chiar de orbire dacă nu merg în mod regulat la un control medical.

După cum au spus opticienii-optometriști, vizitele regulate la unitățile de sănătate optice pentru a efectua un examen vizual permit medicilor să localizeze eventualele semne de glaucom. O trimitere timpurie la un medic specialist oftalmolog poate duce la tratarea la timp a patologiei.

După cataractă, glaucomul este a doua cauză de pierdere a vederii în lume. Acesta presupune o leziune ireversibilă a nervului optic a cărei cauză cea mai relevantă este adesea presiunea intraoculară ridicată. Leziunile care se produc la nivelul nervului optic sunt cauza unei restrângeri progresive a câmpului vizual util. Acest lucru afectează capacitatea de a vedea și, în cele din urmă, duce la orbire.

Juan Carlos Martínez Moral, președintele Cgcoo, a explicat că în majoritatea cazurilor și în stadiile inițiale: "pacientul nu resimte niciun disconfort sau simptom până când apare o alterare permanentă și ireversibilă a vederii". El a insistat asupra importanței diagnosticării și tratării timpurii a afecțiunii în stadii incipiente. De fapt, cu un examen anual "cazurile de orbire ar putea fi reduse cu 90%".

Deși această afecțiune oculară poate apărea la orice vârstă, anumite grupuri de pacienți sunt mai predispuse să o dezvolte la unul sau la ambii ochi. Acesta este cazul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, care ar trebui să facă un efort pentru a-și verifica presiunea intraoculară cel puțin o dată pe an în orice unitate sanitară de optică, a recomandat expertul.

Persoanele cu antecedente familiale de glaucom, diabeticii și pacienții cu presiune intraoculară ridicată sau miopie mare (mai mare de cinci dioptrii) sunt cele care au o probabilitate mai mare de a suferi de glaucom.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img