Saturday, June 3, 2023

Valul de zăpadă este mană cerească pentru culturile agricole. Ce spun specialiştii agronomi

Recomandare:

Cu toate neplăcerile create, valul de zăpadă care a trecut prin mai multe județe ale României este de fapt o adevărată mană cerească pentru culturile agricole. Iată ce spun specialiştii agronomi.

Zăpada care a dat mari bătăi de cap ar putea fi, de fapt, salvatoarea agriculturii. 

Opinia specialiștilor

Specialiştii de la Universitatea Ştiinţelor Vieţii din Iaşi, citați de media locală, care spun că mai degrabă un îngheţ ar putea să ne îngrijoreze, şi nu stratul gros de zăpada sau precipitaţiile abundente.
Pentru grâul de toamnă zăpada căzută nu reprezintă o problemă, iar pentru culturile care urmează să fie semănate va reprezenta un aport sporit de umiditate şi anunţă, deci, un început de primăvară bun”, crede prof.univ.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, citat de ZDI.
În decembrie anul trecut, de exemplu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara pentru Agerpres, că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”.

Și despre vița de vie

O altă opinie avizată este cea a prof. univ. Liviu Irimia, decanul Facultăţii de Horticultură din cadrul USV Iaşi:

“Viţa de vie în nici un caz nu e afectată, pentru viţa de vie o să fie consecinţe favorabile. Va fi un aport masiv de apă după seceta acumulată în ultimii ani. Pentru viţa de vie dezmuguritul e pe la jumătatea lunii aprilie, de asta nu e niciun pericol. 

Mărul de obicei înflorea în perioada asta, dar anul acesta a întârziat, iar efectul s-ar putea să fie mai degrabă benefic. Zăpada căzută acum e o salvare pentru agricultură. Începeam cu o secetă pedologică foarte, foarte serioasă fără zăpada asta. Aceasta este apa pe care o aştepta toată lumea de vreo doi-trei ani”.

În ceea ce priveşte culturile legumicole, acestea sunt protejate de sere şi solarii, dar, din nefericire, unele dintre ele s-au prăbușit sub greutatea zăpezii.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img