Sunday, May 28, 2023

Va reuși China să aducă pacea în războiul din Ucraina?

Recomandare:

O întrebare a săptămânii este aceasta: va reuși China să aducă pacea în războiul din Ucraina?

Oficialii chinezi spun că această călătorie a lui Xi Jinping la Moscova este o misiune de pace. Dar oficialii americani și europeni spun că acesta nu urmărește altceva decât să îl susțină pe Vladimir V. Putin.

În timp ce Xi Jinping, liderul Chinei, se pregătește să se întâlnească cu președintele Vladimir V. Putin la Moscova, oficialii chinezi au prezentat călătoria ca pe o misiune de pace.

Și China va încerca să “joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor” între Rusia și Ucraina, după cum a spus un purtător de cuvânt al guvernului de la Beijing.

Doar că oficialii americani și europeni cred altceva. Dacă președintele Xi va adăuga combustibil la războiul la scară largă pe care domnul Putin l-a început acum mai bine de un an, pacea va fi doar un balon de săpun.

Ipoteze ale SUA

Primele ipoteze au fost oferite de SUA. Oficialii americani cred cu tărie că statul chinez ia în considerare posibilitatea de a oferi arme – în principal obuze de artilerie – Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

O încetare a focului acum ar fi “efectiv ratificarea cuceririi rusești”, a declarat vineri John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

"Ar recunoaște, de fapt, câștigurile Rusiei și încercarea sa de a cuceri teritoriul vecinului său prin forță, permițând trupelor rusești să continue să ocupe teritoriul suveran al Ucrainei".

Ce spun rușii

Într-un articol publicat duminică într-un ziar rusesc, președintele chinez Xi a menționat că țara sa a continuat “eforturile de promovare a reconcilierii și a negocierilor de pace”.

Concluzii

Agențiile americane de informații au ajuns la concluzia că relațiile dintre China și Rusia s-au adâncit în timpul războiului, chiar dacă Rusia s-a izolat de multe alte națiuni.

Cele două țări continuă să facă exerciții militare comune, iar Beijingul s-a alăturat Moscovei în denunțarea regulată a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Iar China rămâne unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, care a ajutat Moscova să-și finanțeze invazia. Un amplu material pe această temă poate fi citit în numărul de luni al New York Times.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img