Opinia unui expert a devenit publică prin intermediul presei externe. Specialiștii spun că alimentele procesate și ultra-procesate sunt rele pentru noi, și știm cu toții aceasta.
Procesarea este din ce în ce mai mult legată de obezitate și de diabetul de tip 2 și considerată chiar și risc de anumite tipuri de cancer, dar un nutriționist de renume a luat recent apărarea a cinci alimente ultraprocesate.
Vorbind recent cu presa britanică, profesorul Gunter Kuhnle, expert în nutriție la Universitatea din Reading, a descris eticheta alimentelor ultraprocesate ca fiind "vagă" și a subliniat că aceasta prezintă alimente care în esență sunt "bune" ca fiind "nesănătoase".
Pâinea de supermarket produsă în masă, bețișoarele de pește, fasolea coaptă, cerealele pentru micul dejun, atunci când nu sunt încărcate cu zahăr, și laptele praf pentru copii, toate sunt ultraprocesate, deoarece au de obicei cinci sau mai multe ingrediente și sunt prezente în majoritatea dietelor din Marea Britanie, de exemplu.
”Nu există niciun motiv să presupunem că acestea sunt nesănătoase", a declarat profesorul Kuhnle.

Despre alimentele procesate
Alimentele procesate sunt definite de nutritioniști ca fiind hrana procesată în mod deliberat înainte ca ea sa fie consumată, fie din motive de siguranță, fie din conveniență.
Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptică sau stabilirea unui echilibru corespunzător între ingredientele și nutrientii pe care ii furnizează.
Multe persoane cred că alimentele procesate sunt echivalente cu prăjiturile din comerț, chipsurile și băuturile carbonatate, însă, în realitate, această categorie de produse alimentare este mai complexă decât atât.

Câteva exemple
– fructele, legumele conservate și congelate;
– unele alimente ambalate naturale sau organice (cereale, carne etc.);
– mâncarea pentru bebeluși în borcan;
– acele alimente care pretind a fi mai sănătoase sau mai nutritive, precum cele sărace în grăsimi, bogate în calciu etc.;
– produsele alimentare fortificate cu nutrienți, precum fibre, vitamina D si acizi grași omega-3; chips-uri ș.a.
– alimentele preparate în cafenele și restaurante, din ingrediente conservate sau semi-preparate.