Saturday, June 3, 2023

Un raport de audit halucinant arată cum au fost prăduiți banii membrilor SPUSTV din 2014 până în prezent

Recomandare:

Informații de ultimă oră relevă un adevăr incotestabil, cu cifre și date exacte, pe care le redăm și noi în cele ce urmează, așa cum ne-au fost aduse la cunoștință de către reprezentanții Departamentului Comunicare MediaSind TVR.

Ce atestă auditul intern

Conform controlului de audit, deși au fost retrași de la ATM 132 573 lei, în bancă existând puțin peste 15.000 lei, la ANAF sector 1: Sindicatul figurează din punct de vedere juridic cu starea inactiv începând cu data de 19.06.2014.

Actuala directoare economică a TVR, fost prim vicepreședinte și contabilă  a SPUSTV,  a încasat mai mulți ani drepturi salariale fără să se declare contribuțiile datorate către stat!

Concret, de câteva zile, printre angajații Societății Române de Televiziune-SRTV, membri ai Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TVR – SPUSTV, circulă rezultatul Raportului de audit efectuat la această organizație în urma solicitării noului președinte al organizației, Ștefan Stănescu.

Documentul demonstrează însă modul halucinant în care foștii lideri ai SPUSTV – Dragoș Bocănaciu, Mihaela Woytovict, Luminița Iordănescu, Ramona Săseanu, Marius Cârligeanu, Adrian Popovici și mulți alții, au înțeles să gestioneze banii achitați de membrii de sindicat drept cotizație lunară.

Raportul menționează, printre alte nereguli

Este inadmisibil ca un grup restrâns de persoane să administreze în acest mod banii pe care angajații TVR îi cotizează lună de lună pentru ca organizația sindicală să le apere drepturile!  

În schimb, se constată că banii sunt cheltuiți discreționar, fără controlul organelor statutare, fără descărcare de gestiune anuală, fără depunerea documentelor la instituțiile de control și, mai ales, fără plata contribuțiilor financiare datorate statului pentru angajați!

Raportul menționează, printre alte nereguli, faptul care atestă  că ”nu au fost puse la dispoziție informații din care să reiasă că sindicatul a ținut o evidență contabilă în conformitate cu legislația în vigoare, că nu s-au primit registre contabile obligatorii precum Registrul Jurnal, Registrul Inventar sau Cartea Mare și că nu s-au primit balanțele analitice de verificare care stau la baza întocmirii situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile obligatorii. Mai mult, “Sindicatul figurează din punct de vedere juridic cu starea inactiv începând cu data de 19.06.2014”, iar la Ministerul Finanțelor “nu au fost identificate situații financiare depuse din 2016 până în prezent”.

Deși nu a existat activitate financiară  prezentată în documentele interne, în bancă mai sunt disponibili doar 15, 184 lei, iar peste 132 573 lei au fost retrași de la ATM!

Și la fel de alarmant

La fel de alarmant e faptul că actualul director economic al SRTV, Mihaela Woytovict, fost prim vicepreședinte și contabilă a SPUSTV, figurează cu plăți salariale achitate în cuantum de peste 100.000 lei pentru care nu s-au depus și achitat contribuțiile datorate statului, așa cum cer prevederile legale! Totodată, aceste sume nu se identifică nici în declarațiile de avere depuse la SRTV și ANI: “Conform explicațiilor menționate în extrasele bancare, Sindicatul a efectuat plăți reprezentând Lichidare drepturi salariale către Cârligeanu Marius și Woytovict Mihaela. În urma inspectării informațiilor în fișa sintetică de plătitor, am observat că nu au fost declarate contribuțiile de natură salarială aferente drepturilor salariale achitate către Woytovict Mihaela” – se arată în document.

Raportul prezintă și sumele exorbitante (peste 130.000 lei în ultimii ani!) plătite Cabinetului avocatului Uluitu pentru diverse cauze, unele chiar împotriva organizației noastre pentru a ne împiedica să vă negociem și să vă apărăm drepturile în calitate de organizație sindicală reprezentativă!

Ce înseamnă aceste nelegalități și abuzuri?

MediaSind TVR, la sesizarea unor membri curajoși, a tras mai multe semnale de alarmă asupra corupției și abuzurilor împotriva angajaților TVR, membri ai acestei așa-zise organizații sindicale, începând cu disponibilizarea inumană a celor peste 700 de colegi care au fost nevoiți să părăsească instituția din cauza trădărilor din partea unor pretinși lideri și până la pierderea majorității drepturilor pe care angajații le-au avut în CCM! (amănunte aici: SPUSTV sau lupul îmbrăcat în haină de oaie).

Acum este doar problema membrilor SPUSTV să ceară explicații oficiale liderilor sindicali despre modul în care au fost gestionați banii organizației.  Și tot a lor dacă mai doresc să cauționeze cu prezența o organizație care a demonstrat că este toxică pentru membrii săi și o pată neagră în istoria mișcării sindicale din TVR. Dar este și problema autorităților statului care au fost sesizate despre aceste nelegiuiri penale să facă dreptate în acest caz!

SPUSTV recunoaște autenticitatea Raportului  de Audit dar consideră că MediaSind e vinovat pentru că a publicat dovezile privind jaful asupra cotizațiilor plătite de angajații TVR !

Într-un comunicat cu pretenție de drept la replică la informarea MediaSind TVR privind existența unui control de audit efectuat asupra contabilității Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TVR, Biroul Executiv al acestei organizații sindicale confirmă autenticitatea documentelor publicate. Însă, așa cum era de așteptat, consideră vinovat tot MediaSind TVR pentru că a avut îndrăzneala să scoată la lumină și să facă publice informații despre modul în care liderii acestei organizații au cheltuit cotizațiile plătite de membrii angajați în cea mai mare instituție de presă a statului, Societatea Română de Televiziune!

Există un răspuns oficial

Reuniți la 8 martie 2023, în regim de urgență, membrii Biroului Executiv al SPUSTV la care au participat și foștii lideri, printre care Ramona Săseanu, sub coordonarea juridică a avocatului Gabriel Uluitu, au emis un comunicat în care susțin că nu au nicio vină, deși Raportul de audit îi contrazice în totalitate. Deși recunosc informațiile din documentul oficial de control, marea lor indignare este că MediaSind TVR a intrat în posesia acestuia și l-a făcut public. Ba mai mult, afirmă că aceste informații erau doar pentru membrii SPUSTV.

Răspunsul și mai multe amănunte: click aici.

Informațiile au fost transmise pe adtresa redacției de colegii media ai Departamentului Comunicare MediaSind TVR.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img