Sunday, May 28, 2023

Un nou studiu leagă un îndulcitor popular de atac de cord și accident vascular cerebral

Recomandare:

Un nou studiu a fost publicat luni în revista Nature Medicine. Specialiștii au stabilit o legătură între coagularea sângelui, accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și decesele cauzate de un îndulcitor artificial utilizat în mod obișnuit.

O substanță numită eritritol, un alcool de zahăr, este un carbohidrat care se găsește în multe fructe și legume. Are aproximativ 70% din dulceața zahărului și este zero calorii, potrivit experților. Este fabricat în cantități uriașe și nu crește glicemia, nu are un gust persistent și este mai puțin laxativ decât sorbitolul și xilitolul.

“Eritritolul arată ca zahărul, are gust de zahăr și poți coace cu el”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, care conduce Centrul pentru Microbiom și Sănătate Umană de la Cleveland Clinic.

Persoanele cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum ar fi diabeticii (care, în mod ironic, tind să folosească înlocuitori de zahăr) au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord dacă au niveluri ridicate de eritritol în sânge.

“Gradul de risc nu a fost modest”, a spus Hazen.

“Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă”, a declarat și dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health, care nu a fost implicat în cercetare.

“Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a spus Freeman. “În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din abundență de precauție, ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment”.

Asociația industriei din SUA, Calorie Control Council, a declarat pentru CNN că “Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi”, a declarat Robert Rankin, director executiv, într-un e-mail.

“Știința trebuie să facă o scufundare mai profundă în eritritol și în grabă, deoarece această substanță este disponibilă pe scară largă chiar acum. Dacă este dăunătoare, ar trebui să știm despre asta”, a declarat Freeman de la National Jewish Health, citat de media externă.

În România, acest îndulcitor poate fi cumpărat en-gros la prețul de aproape 180 de ron pentru cinci kilograme.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img