Potrivit unui experiment științific de ultimă oră, cercetătorii elveţieni au demonstrat cum mecanica cuantică poate fi cheia deplasării obiectelor în aer fără niciun motor asociat.
Mecanica cuantică ca definiție reprezintă teoria mișcării particulelor materiale la scară atomică. Ea a apărut, în primele decenii ale secolului XX, ca rezultat al unui efort colectiv de a înțelege fenomene care în fizica clasică nu-și găseau explicația: structura atomilor și interacția acestora cu radiația electromagnetică.
În anul 2021, o echipă de fizicieni a reușit să ridice în aer, fără niciun sprijin extern, o mică nanosferă de sticlă care avea un diametru de 100 de nanometri – de aproximativ o mie de ori mai mică decât grosimea unui fir de păr uman.
Împingerea unei astfel de nanosfere pe tărâmul mecanicii cuantice a fost o realizare uriașă. Cu ajutorul unor lumini laser atent calibrate, nanosfera a fost suspendată în cea mai joasă stare mecanică cuantică, o stare de mișcare extrem de limitată în care poate începe să apară comportamentul cuantic.

Mai mulți oameni de știință printre care și prof. dr. Constantin Dulcan au vorbit despre însemnătatea fizicii cuantice. Prin urmare, aceasta va avea o importanță majoră în viitor.
„Este pentru prima dată când o astfel de metodă a fost folosită pentru a controla starea cuantică a unui obiect macroscopic în spațiul liber”, a ținut să ne spună Lukas Novotny, profesor de fotonică de la ETH Zurich din Elveția, potrivit revistei Nature.
Pentru a înțelege mai bine fenomentul este bine să știm ce este de fapt levitația. Levitație, potrivit unui site informativ, este denumită o capacitate atribuită unor persoane (ocultiști, fachiri etc.) de a face să se ridice diverse corpuri fără să le atingă sau de a se ridica ei înșiși de la pământ, prin puterea voinței, fără vreun sprijin material. Prin extensie, levitație se numește și însușirea corpurilor de a pluti în aer, în anumite condiții ce par a contraveni legilor fizicii.