Thursday, June 1, 2023

Ultima oră. Racheta Starship a companiei SpaceX a explodat după lansare. Foto

Recomandare:

Potrivit unei informații de ultimă oră, racheta Starship a companiei SpaceX a explodat după lansare.

Cea mai puternică rachetă construită vreodată a ieșit de pe rampa de lansare din sudul Texasului, dar nu și-a atins astăzi, joi, 20 aprilie 2023, cele mai ambițioase obiective.

Este un eșec pentru Elon Musk și SpaceX, dar nu un eșec total, scrie presa americană, unde poate fi văzută inclusiv filmarea cu incidentul dat.

Ce s-a întâmplat

Racheta Starship a companiei SpaceX a explodat joi, la câteva minute după ce a decolat de pe o platformă de lansare din sudul Texasului.

Explozia a apărut ca o scânteie pe cer deasupra Golfului Mexic.

Nava spațială, cea mai puternică lansată vreodată, nu a reușit să ajungă pe orbită, dar nu a fost un eșec total pentru compania privată de zboruri spațiale.

Înainte de lansare, Elon Musk, fondatorul companiei, a redus așteptările, spunând că ar putea fi nevoie de mai multe încercări înainte ca Starship să reușească acest zbor de testare. 

Această navă spațială trebuia să atingă viteze suficient de mari pentru a intra pe orbită înainte de a se prăbuși în Oceanul Pacific, în apropiere de Hawaii.

Deși a eșuat, lansarea a oferit noi informații inginerilor

Dar lansarea a atins o serie de repere importante, racheta a zburat timp de patru minute și s-a îndepărtat mult de platforma de lansare înainte de a începe să se prăbușească, culminând cu o explozie la mare altitudine.

Zbor scurt a produs totuși o sumedenie de date pentru ca inginerii să înțeleagă modul în care s-a comportat vehiculul.

"Dacă obținem orice informație care ne permite să îmbunătățim designul viitoarelor construcții ale Starship, atunci este un succes", a declarat duminică domnul Musk în timpul unei discuții audio cu utilizatorii Twitter despre zborul de testare. "Este pur și simplu, pur și simplu învățare".

Partea plină a paharului

În pofida eșecului, SpaceX rămâne compania dominantă în domeniul zborurilor spațiale globale. Rachetele sale Falcon 9 au călătorit deja de 25 de ori în spațiu în 2023, cea mai recentă lansare încheindu-se cu succes miercuri, 19 aprilie a.c.

Iae Elon Musk s-a grăbit un pic cu felicitările echipei SpaceX pe Twitter.

"Am învățat multe pentru următoarea lansare de testare în câteva luni".

Și nu a fost singurul. Bill Nelson, administratorul NASA, a oferit, de asemenea, felicitări.

"Fiecare mare realizare de-a lungul istoriei a cerut un anumit nivel de risc calculat, deoarece cu un mare risc vine o mare recompensă".

Chiar dacă a eșuat toată lumea a văzut partea plină a paraharului, reușita de decolare și nicidecum eșecul provocat de prăbușire.

Povestea lansării pas cu pas a fost urmărită de reporterii New York Times, într-un reportaj cu imagini și filmări senzaționale.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img