Tuesday, June 6, 2023

Ultima oră. FDA aprobă spray-ul nazal, primul antidot de supradoză de opioide, care se eliberează fără prescripție medicală. Foto

Recomandare:

Ultima oră. FDA a aprobat Narcan, spray-ul nazal care inversează supradozele de opiacee pentru vânzare fără prescripție medicală.

Iată despre ce este vorba mai exact. Spray-ul nazal Narcan inversează supradozele de opiacee, iar oficialii din domeniul sănătății publice speră că o mai mare răspândire a acestuia ar putea salva vieți și ar putea reduce ratele ridicate de decese cauzate de droguri din SUA.

Până la sfârșitul verii, Narcan, care nu necesită prescripție medicală, ar putea fi pus în vânzare în lanțurile de magazine mari, automate, supermarketuri, magazine de proximitate, benzinării și chiar în magazinele online.

Despre decizia de ultimă oră

Narcan, un spray nazal eliberat pe bază de rețetă care inversează supradozele de opioide, poate fi vândut acum fără prescripție medicală, a declarat miercuri Food and Drug Administration.

A fost astfel autorizată o măsură mult dorită de oficialii din domeniul sănătății publice și de experții în tratament, care speră că o disponibilitate mai mare a medicamentului va reduce ratele alarmante ale mortalității cauzate de droguri din țară.

Comisarul F.D.A., Dr. Robert M. Califf, a declarat într-o declarație că autorizația de vânzare fără prescripție medicală a fost menită să răspundă unei "nevoi de sănătate publică extrem de importante".
"Aprobarea de astăzi a spray-ului nazal cu naloxonă OTC va contribui la îmbunătățirea accesului la naloxonă, la creșterea numărului de locații în care este disponibil și la reducerea deceselor cauzate de supradozajul de opioide în întreaga țară. Încurajăm producătorul să facă din accesibilitatea la produs o prioritate, făcându-l disponibil cât mai curând posibil și la un preț accesibil”.

Despre Narcan

Narcan este o versiune de pulverizare nazală a medicamentului naloxonă, care blochează efectul unui opioid asupra creierului.

Pe măsură ce criza supradozelor s-a agravat, cu peste 100.000 de decese legate de droguri în Statele Unite pentru fiecare dintre ultimii doi ani, milioane de doze au fost administrate de către lucrătorii de proximitate, furnizorii de servicii medicale și personalul de intervenție în caz de urgență.

Legislație permisivă

Legile privind accesul la naloxonă din fiecare stat permit farmaciștilor să dețină o rețetă permanentă pentru a putea elibera Narcan sau o marcă generică oricărei persoane care o solicită.

Însă multe farmacii aleg să nu facă acest lucru, preferând să nu-și implice clienții în consumul de droguri ilicite, mai ales fără supravegherea unui medic. Din cele aproape 17 milioane de doze de naloxonă distribuite în 2021, doar 2,64 milioane au fost distribuite de farmacii, potrivit unui raport recent.

Un amplu material în acest sens, la New York Times, ediția de miercuri.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Peste 8.000 de plângeri după ce s-a spus că balconul regal a fost “teribil de alb” la Încoronarea regelui Charles

Iată așa, taberele sunt împărțite și de această dată. Să ne amintim că în timpul transmisiunii televizate de ITV...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img