Tuesday, June 6, 2023

UDMR nu vrea nicio negociere la rocadă. Kelemen Hunor: dar, dacă unii doresc între PNL și PSD să existe alte discuții se poate, nimeni nu-i oprește

Recomandare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că nu vede niciun motiv pentru care rocada la guvernare între PNL şi PSD nu s-ar face, aşa cum s-a stabilit prin protocolul coaliţiei. ”În acest moment nu vreau să mă bag şi nu accept să fiu împins în acest schimb între PNL şi PSD. Eu cred că trebuie să se facă această rocadă şi cred că se poate face în câteva zile”, afirmă el.

”Eu nu văd niciun motiv să nu se întâmple şi care ar fi scuza că nu se întâmplă. Există un acord semnat între PSD şi PNL, acordul se pune în aplicare undeva până la sfârşitul sesiunii parlamentare, eu cred că în iunie, sau în primele zile din iunie, ultima perioadă după sărbătorile care urmează şi se va face. Nu văd niciun motiv şi ce scuze ar inventa cineva să nu se facă. Nu-şi permite nici PSD-ul să nu facă şi nici PNL-ul, până la urmă. Eu cred că  se va face. Sigur, interesul e foarte mare, pentru că este ceva fără precedent în România. (...) Eu cred că se va face”, a afirmat Kelemen Hunor, luni seară, la B1 Tv. 

”Nu vreau să mă bag şi nu accept să fiu împins în acest schimb între PNL şi PSD”

Liderul formaţiunii maghiare a precizat că ”nu ar trebui nicio negociere” între cele două mari partide din coaliţie, întrucât lucrurile au fost deja stabilite, prin protocolul pe care UDMR nu l-a semnat. 

”În acest moment nu vreau să mă bag şi nu accept să fiu împins în acest schimb între PNL şi PSD. Eu cred că trebuie să se facă această rocadă şi cred că se poate face în câteva zile”, a spus el.

Kelemen a susţinut că a discutat cu preşedinţii PNL şi PSD şi că aceştia nu i-au spus că şi-ar dori Ministerul Dezvoltării, portofoliu deţinut de UDMR.

”Eu nu pot să-i opresc pe formatorii de opinie şi pe unii politicieni să speculeze, nu am cum, n-am instrumente. Dar eu că spun că în acest moment lucrurile-s clare din punctul nostru de vedere: rocada se face cum este trecut în protocol şi dacă unii doresc între PNL şi PSD să existe alte discuţii se poate, nimeni nu-i opreşte”, a explicat el.

Liderul UDMR a spus că nu a existat în UDMR o discuţie legată de remanierea unora dinte miniştrii formaţiunii.

Rotativa guvernamentală este un agajament al coaliţiei şi un protocol de colaborare semnat, pe baza lui funcţionează coaliţia

La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni, în emisiunea Proiect de Ţară: România, despre rotativa guvernamentală, că este un agajament al coaliţiei şi un protocol de colaborare semnat, pe baza lui funcţionează coaliţia şi consideră că de data asta se va respecta. În privinţa schimbării miniştrilor, la rotaţie, el a arătat că fiecare ministru este evaluat în fiecare săptămână, iar UDMr va rămâne cu aceleaşi ministere după schimbarea premierului.

Întrebat dacă se va face rotativa guvernamentală, ministrul mediului a răspuns. ”Eu cred că da. Este un agajament al coaliţiei şi un protocol de colaborare semnat,  pe baza lui funcţionează coaliţia, nu văd semnale. De data asta cred că se va respecta”.

Despre faptul că unii ar dori ieşirea UDMR din coaliţie, Tanczos Barna a spus că au fost.

”Au înţeles că e mai bine să asigurăm stabilitatea, nu cred că este cazul ca într-o ţară care este învecinată cu Ucraina, unde este un război care gebnerază crize de toate tipueile, energetică, umanitară, militară nu cre că este cazul să ne gândim la altceva decât la stablitate, la asigurarea creşterii economice şi a absorbţiei fondurilor pentru PNRR”, a arătat el.

Ministrul mediului a mai spus că UDMR nu îşi va schimba ministerele.

”Nu se pune problema schimbărilor de ministere nu ne vizează rocada”, a afirmat el.

Despre schimbările de miniştri, Tanczos Barna a precizat că oricând se poate întâmpla, în interiorul partidului, a coaliţei, a guvernului, pentru că fiecare ministru este evaluat în fiecare săptămână”.

Despre un nou mandat al lui Kelemen Hunor în fruntea UDMR, Tanczos Barna a spus că cei din UDMR merg cu mandate de 10, 15 de ani, stabilitatate. 

”Spre deosebire de alte parte, noi avem 2 preşedinţi în 30 de ani, alţii pot avea 30 de preşedinţi în 2 ani”, a comentat el. 

”Cu Kelemen Hunor eu nu mă plictisesc”, a mai afirmat Barna, precizând că este absolut normal ca acesta să continue în fruntea ministerului.  

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img