Thursday, June 1, 2023

Transplant de rinichi în premieră la Iaşi

Recomandare:

S-a dovedit a fi norocoasă o tânără refugiată din Ucraina, în vârstă de 21 de ani. Și aceasta deoarece, ea a primit o şansă la viaţă normală în urma unui transplant de rinichi care a fost realizat la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi. 

Cea care a donat un organ sănătos este chiar mama acesteia, în vârstă de 45 de ani, care a fost compatibilă, fiind şi prima opţiune luată în considerare. Astfel, la data de 14 februarie 2023, la unitatea medicală ieşeană a fost realizat un transplant în premieră.

Familia provine din regiunea Cernăuţi, unde tânăra a făcut şi dializă înainte de a veni în România. Fata a fost depistată cu o problemă urologică încă de la naştere şi făcea şedinţe de dializă din anul 2019 de când afecţiunea a progresat. A fost nevoită să îşi părăsească ţara din cauza războiului.

„A fost tratată ca orice pacient care face dializă, s-a discutat despre ideea de transplant, i-au fost explicate opţiunile, iar prima va rămâne mereu cea din familie. Mama a fost alături de ea, iar pentru că se afla într-o condiţie medicală bună a fost prima opţiune. Există o confirmare din partea autorităţilor că beneficiază de aceleaşi drepturi ca orice asigurat din România”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C. I. Parhon”, citat de presa locală.

Medicii spun că starea ambelor paciente este în acest moment una bună şi că se recuperează în Compartimentul de Transplant Renal.

În Iaşi mai sunt în acest moment şapte cetăţeni de origine ucraineană care fac şedinţe de dializă. Acesta este al şaptelea transplant de rinichi realizat de la începutul anului la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Patru transplanturi au fost posibile în urma prelevărilor de organe de la donatori cadaverici şi trei de la donatori vii, a mai menționat aceeași sursă media.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img