O fetiță în vârstă de 11 ani a murit din cauza virusului gripei aviare H5N1, sau gripa aviară, în provincia Prey Veng din Cambodgia. Este prima infecție cunoscută în această țară din 2014 și cel de-al 57-lea caz de gripă aviară înregistrat de când virusul a lovit Cambodgia, în urmă cu mai bine de două decenii.
Pentru această țară, dar și pentru întreaga omenire, acest caz este o reală tragedie deoarece el ne dă un semnal de alarmă în privința răspândirii acestui virus de la pasăre la om.
Fetița s-a îmbolnăvit pe 16 februarie, cu febră de 39 de grade Celsius, tuse și dureri în gât. Ea a fost internată la un spital din capitală, dar a murit la scurt timp după aceea, a anunțat miercuri seara Ministerul cambodgian al Sănătății.
Istoric înfiorător
De la sfârșitul anului 2021 a avut loc o epidemie severă de gripă aviară în Europa, America de Nord și America de Sud, ceea ce a dus la sacrificarea a zeci de milioane de păsări domestice în întreaga lume. Epidemia globală a dus, de asemenea, la moartea a zeci de mii de păsări sălbatice.
Unele mamifere au contractat recent boala, cum ar fi vulpile, vidrele și leii de mare, pe fondul îngrijorării că oamenii ar putea fi mai expuși riscului. Se știa că boala afecta păsările de curte și nu reprezenta o amenințare pentru oameni până la apariția în 1997 a unui focar la persoanele care vizitau piețele de păsări vii din Hong Kong.
Răspândirea recentă la mamifere trebuie monitorizată îndeaproape”, a declarat luna aceasta șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că “pentru moment, OMS consideră că riscul pentru oameni este scăzut”.
“Dar nu putem presupune că acest lucru va rămâne așa și trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare a status quo-ului”, a spus el. El a sfătuit ca oamenii să nu atingă animalele sălbatice moarte sau bolnave și ca țările să își consolideze supravegherea mediilor în care oamenii și animalele interacționează.
Potrivit OMS, în 20 de ani care au trecut din 2003 până acum, s-au înregistrat peste 870 de cazuri de infecții transmise la om, care au putut fi tratate și 450 de cazuri mortale de gripă aviară, de asemenea, la om.