Sunday, May 28, 2023

Tradiții şi obiceiuri în Vinerea Mare 

Recomandare:

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare. Potrivit tradiţiei creştine, Vinerea Mare este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, pentru iertarea păcatelor.

În bisericile ortodoxe este singura zi aliturgică, adică nu se oficializează Sfânta Liturghie.

Ceremonia principală din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii.

În Vinerea Mare, încă din bătrâni, sunt respectate cu sfinţenie o serie de tradiţii şi obiceiuri de către creştini.

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor unii creştini ţin post negru, întrucât este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

În această zi din Săptămâna Patimilor încep slujbele dinaintea celei mai mari, cea a Învierii.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare, credincioşii îşi aduc aminte de cei adormiţi dintr-un neam. Astfel că, în anumite zone ale ţării este păstrată tradiţia focului în curte sau lângă mormintele celor adormiţi.

O altă tradiţie din Vinerea Mare este ca oamenii să alerge desculţi prin rouă sau să meargă la scăldat pentru a fi sănătoşi pe tot parcursul anului.

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare. În Vinerea Mare, în amintirea celor adormiţi, oamenii împart căni

De Vinerea Mare, în amintirea celor adormiţi, oamenii împart căni. Tradiţia vorbeşte despre căni pe care credincioşii le dau peste mormânt celui care le primeşte pentru iertarea păcatelor celor adormiţi dintr-un neam.

Potrivit tradiţiei populare, dacă în Vinerea Mare va ploua, anul respectiv va fi mânos, iar dacă va fi vreme bună, atunci anul va fi unul roditor. 

O altă tradiţie din Vinerea Mare este ca cei care îşi doresc să fie sănătoşi tot anul trebuie să se scufunde în apă rece de trei ori.

În Vinerea Mare mai este bine să se afume casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca niciun duh rău să nu se apropie de casă.

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare

Învățătura bisericească spune că postirea începe de la ora 18 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post, la ora 24. Cu toate acestea, cine nu poate să ţină postul toată ziua, există câteva momente cheie în care enoriaşii pot termina postul, acestea fiind:

  • la ora 15, atunci când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc;
  • la ora 18, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat;
  • la ora 21, când s-a aşezat piatra pe mormânt.

De ce este bine să ținem post în Vinerea Mare

În ziua de Vinerea Mare, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și este considerată zi de doliu. Este bine să ținem post negru, deoarece este jertfa pe care noi oamenii i-o aducem lui Iisus Hristos pentru că ne-a mântuit. Un post adevărat constă în abținerea de la orice rău. Când postim ne curățim trupul prin dietă și sufletul prin ușurarea de păcate.

Postul este un obicei foarte vechi. Dumnezeu i-a îndemnat pe Adam şi Eva la post prin înfrânarea dorinței de a gusta din Pomul Cunoașterii. Totodată, Iisus Hristos a postit timp de 40 de zile și nopți, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

Potrivit tradiţiei populare, în Vinerea Mare sunt interzise mâncărurile la cuptor.

Tot în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor femeile nu au voie să facă borş, pentru a nu se scălda necuratul în el. Totodată, femeile nu coc pâine, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului.

Ouăle nu se vopsesc în Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouăle fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img