Tuesday, June 6, 2023

Tradiții în Sâmbăta Mare. Ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște

Recomandare:

Tradiții în Sâmbăta Mare. Săptămâna Mare se apropie de sfârșit, ziua de sâmbătă fiind ultima în care se mai pot face pregătiri pentru Paște. Sărbătoarea Învierii Domnului are loc anul acesta pe data de 16 aprilie, iar creștinii abia așteaptă să ciocnească ouă roșii și să se bucure de celelalte bunătăți specifice. Tradiția spune că fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte care are legătură cu Învierea Domnului Iisus Hristos, așa că toții credincioții trebuie să respcete tradițiile și obiceiurile

Iară ce semnificație are Sâmbăta Mare, ultima zi înainte de Paște, care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri, dar și ce nu este bine să faci în această zi.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare 2023 

În Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii trebuie să se pregătească pentru marea veghe. În seara dintre sâmbătă și duminică se vor aprinde luminile, așa că românii vor merge la biserică pentru a participa la Slujba Învierii. Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai pot face pregătiri pentru casă, așa că gospodinele pregătesc mâncarea și fac ultimele retușuri în ceea ce privește curățenia.

De obicei, în Sâmbăta Mare este sacrificat mielul, care este simbolul lui Iisus Hristos în tradiția creștină. Această tradiție amintește de sacrificiul făcut de Mântuitor când a murit pe cruce ca un miel nevinovat și a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”. Din acest motiv, carnea de miel este un aliment ce nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor, așa că gospodinele pregătesc tradiționalul drop, stufat, borș de miel sau friptură.

Ce nu este bine să faci în Sâmbăta Mare? 

Se spune că în Sâmbăta Mare, nimeni nu ar trebui să se certe sau să se supere, mai ales dacă s-au împărtășit, în caz contrar, aceștia vor avea ghinion tot restul anului și vor fi urmăriți de supărare. De asemenea, cei care se împărtășesc nu trebuie să se sărute cu partenerul și nici să le permită apropiaților să îi sărute pe obraz, deoarece se spune că aceștia le vor lua împărtășania. Pentru a evita acest lucru, credincioșii ar trebui să doarmă după ce au primit Sfânta Împărtășanie.

Chiar dacă doar o zi ne desparte de Paștele 2023, Sâmbăta Mare este în continuare o zi de post, așa că gospodinele care pregătesc mâncare nu au voie să guste din preparate. Acestea vor încerca bunătățile pe care le-au gătit doar duminică, în ziua Învierii Domnului, când se sfârșește Postul.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img