Un bărbat din comitatul Charlotte, Florida, a murit după ce a contractat o infecție în creier de la un microorganism rar, amiba fatală Naegleria fowleri. Cauza este suspectată a fi chiar apa contaminată de la robinetul din casa sa, cu care omul își clătea zilnic sinusurile.
Amiba mâncătoare de creier este practic imposibil de controlat și trăiește în apa caldă stagnantă, fiind de altfel inofensivă pentru oameni, cu excepția cazului în care este inhalată pe nas – acidul stomacal o ucide dacă este ingerată pe cale orală.
Bărbatul a murit la data de 20 februarie 2023, iar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), a investigat cazul, pentru a lansa acum avertismente.
Amiba Naegleria fowleri se dezvoltă în absența dezinfectanților, cum ar fi clorul, dar rapoartele sugerează că se poate dezvolta chiar și în clor, ceea ce este alarmant pentru înotători și proprietarii de locuințe care folosesc încălzitoare de apă fără măsuri bune de tratare.
Avertisment! Oficialii din domeniul sănătății avertizează că persoanele ar trebui să ia măsuri suplimentare de precauție atunci când le intră apă pe nas, fie că este vorba de înot, duș sau anumite ritualuri religioase.
Durerile de cap, greața și vărsăturile apar în stadiile incipiente ale infecției, crizele și moartea apar mai târziu, pe măsură ce bacteria atacă creierul.
Această bacterie este rară, dar mortală. În Florida au existat 37 de decese din 1962 până în prezent din cauza înotului în lacuri și râuri calde.
În cazul în care este infectată, șansa de supraviețuire este aproape zero, rata de mortalitate fiind de 97%. Totodată, autoritățile sanitare din Florida recomandă de urgență folosirea apei distilate sau fierte pentru irigarea sinusurilor.
Date informative
Naegleria fowleri (cunoscută colocvial și ca „amiba care mănâncă creierul”) este o specie de amibă termofilă din genul Naegleria, încrengătura Percolozoa. Este o specie liberă, care se hrănește cu bacterii, dar poate fi și patogenă, cauzând boala numită meningoencefalită primară amibiană. Acest microorganism este întâlnit în ape dulci: în lacuri, râuri și ape termale și a fost descoperită în 1965, fiind identificată pentru prima dată în Australia.