Thursday, June 1, 2023

Standarde necorespunzătoare și antreprenori neglijenți, sub observație după cutremurele din Turcia. Video

Recomandare:

Cu peste 43.000 de morți în urma cutremurelor din Turcia, inginerii care au examinat distrugerile au fost îngroziți de standardele de construcție.

De la cutremurele din 6 februarie 2023, autoritățile turce au început să investigheze sute de antreprenori și proprietari de clădiri, printre alții, suspectați de neglijență criminală.

Aflați acum în centrul indignării publice, există o convingere larg răspândită că aceștia și-au sporit profiturile ignorând reglementările introduse în ultimele două decenii pentru a face clădirile mai rezistente la cutremure.

Experții din sectorul construcțiilor subliniază, de asemenea, că, deși antreprenorii responsabili de clădiri nesigure ar trebui să suporte consecințele, ei nu ar trebui să fie singurele ținte ale acuzațiilor de neglijență gravă.

“A da vina doar pe antreprenori ar fi o soluție ușoară”, a declarat Ali Ozgunduz pentru presa internațională. Fost procuror de stat, el a investigat clădirile prăbușite după un alt cutremur dezastruos din Turcia, în 1999.

Fost președinte al Camerei Inginerilor Civili din Turcia, Cemal Gokce a mers mai departe, acuzând guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan și Partidul Justiției și Dezvoltării, aflat la putere, de reglementări prea permisive care au făcut ca orașele să fie mai vulnerabile la daunele provocate de cutremure.

“Guvernul încearcă să evite responsabilitatea, aruncând-o asupra inginerilor și arhitecților”, a spus el. “Dar ei sunt principalii infractori ai legii, punând profiturile mai presus de interesul public”.

De ce s-au prăbușit clădirile atât de ușor?

Imaginile cu clădirile care s-au prăbușit precum castelele din nisip, în timpul cutremurelor devastatoare din sudul Turciei, postate inclusiv în mediul online, au stârnit un val de furie. Cum a fost posibil ca unele construcții noi, care ar fi trebuit să fie mai rezistente la cutremure, să se transforme rapid în mormane de moloz? Acum, se caută vinovații.

Cel puțin 113 mandate de arestare au fost emise de autoritățile turce, în legătură cu modul în care au fost construite clădirile prăbușite la cutremur și pentru nerespectarea standardelor de construcție, mai ales într-o zonă despre care se știe că are un risc seismic ridicat.

Mai bine de 50.000 de clădiri care s-au prăbușit sau au fost grav avariate în întreaga regiune afectată de cele două cutremure de peste 7 grade vor trebui demolate, potrivit ministrului turc al Mediului, Murat Kurum.

Una dintre cauzele prăbușirii anunțate a fost amnistia în construcții. „Am rezolvat problema a 144.156 de cetățeni din Maraș cu amnistia zonală”, spunea în 2019 Erdogan, referindu-se la amnistia în construcții care le-a permis dezvoltatorilor să ignore regulile de siguranță, create special pentru a face clădirile mai rezistente la cutremure. Opoziția îl atacă acum politic pe Erdogan pentru amnistie.

Bilanțul tragic al deceselor a depășit cifra de 40.000 de persoane, în Turcia și în Siria. 

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img