Nașterea a trei noi pui de leu din Africa de Vest ar putea salva specia de la dispariție, spun oamenii de știință.
Au apărut noi imagini cu o leoaică din parcul național Niokolo-Koba din Senegal care are grijă de doi pui masculi și o femelă, ceea ce a trezit speranțe în rândul ecologiștilor că această specie pe cale de dispariție ar putea fi salvată de pe marginea prăpastiei.
De exemplu, imaginile au risipit temerile că mama, cunoscută sub numele de Florence, ar fi putut fi braconată după ce zgarda GPS nu mai funcționa. Din fericire, camerele de luat vederi amplasate pentru a localiza leoaica dispărută au arătat în cele din urmă că aceasta își îngrijise noii pui într-o zonă dens împădurită a parcului.
Potrivit The Guardian, leii din Africa de Vest au dispărut aproape complet, doar patru populații mai trăiesc în Nigeria, Benin, Niger și Burkina Faso.
În Niokolo-Koba ar mai fi rămas doar 29 de lei, unde sunt amenințați de braconaj și de pierderea habitatului din cauza agriculturii. Oamenii de știință cred că parcul ar putea susține o populație de aproximativ 200 de lei.
Conservatorii au stabilit un obiectiv de 50 de lei în parc pentru 2025, iar imaginile cu Florence și puii ei dovedesc că operațiunile de combatere a braconajului dau rezultate.
Despre lei
Leul locuiește în savane și zone cu pajiști și arbuști. Este de obicei mai diurn decât alte feline sălbatice, dar se adaptează să fie activ noaptea și în amurg. În timpul Neoliticului, leul s-a răspândit în toată Africa, Europa de Sud-Est, Caucaz și Asia de Vest și de Sud, dar a fost redus la populații fragmentate în Africa sub-sahariană și o populație în vestul Indiei.
A fost inclusă pe Lista Roșie a IUCN ca fiind o specie vulnerabilă din 1996, deoarece populațiile din țările africane au scăzut cu aproximativ 43% de la începutul anilor 1990. Deși cauza declinului nu este pe deplin înțeleasă, scrie un site informativ, pierderea habitatului și conflictele cu oamenii sunt cele mai mari cauze de îngrijorare.