Thursday, June 1, 2023

Semnal de alarmă. Substanțe chimice, găsite în gheața arctică

Urșii polari sunt în pericol

Recomandare:

Un studiu de la Oxford a dezvăluit riscuri alarmante pentru fauna sălbatică după ce în gheața arctică norvegiană au fost înregistrate niveluri ridicate de substanțe chimice pentru totdeauna.

Un nou studiu a dezvăluit un nivel alarmant de contaminare cu substanțe chimice veșnice în gheața arctică, ceea ce reprezintă un risc uriaș pentru animalele sălbatice locale.

Studiul, condus de Universitatea Oxford, a scos la iveală peste 26 de tipuri diferite de compuși PFAS sau substanțe chimice veșnice.

De asemenea, cercetătorii au afirmat că, atunci când gheața se topește, substanțele chimice se mută din ghețari în alte ecosisteme, inclusiv în tundră și în fiordurile arctice.

Această mișcare a substanțelor chimice în aval are ca rezultat afectarea tuturor elementelor din lanțul alimentar, inclusiv planctonul, peștii și chiar animalele mai mari, cum ar fi urșii polari.

Opinia specialistului

”Există o spălare a contaminanților care are loc în mod sezonier, iar unii PFAS par să fie mobili în timpul topirii, ceea ce ar putea fi important pentru ecosistemele din aval”, a declarat dr. William Hartz, unul dintre autorii principali ai studiului, care a observat un “efect de dublare” asupra animalelor pe măsură ce se schimbă clima și se topește gheața, citat de The Guardian.

El a adăugat: “Ca urs polar, ești expus la substanțe chimice toxice produse de om și la stresul provocat de un habitat în schimbare”.

PFAS sunt numite substanțe chimice veșnice, deoarece nu se descompun în mod natural și au fost asociate cu cancerul, precum și cu alte probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile hepatice, stresul renal și complicațiile fetale.

Aceștia sunt utilizați în mii de produse de consum pentru rezistența la apă, pete și căldură.

Oamenii de știință au mai spus că au fost găsite și “niveluri deosebit de ridicate de TFA, un produs secundar de refrigerare”.

Efectele substanțelor chimice TFA sunt deocamdată necunoscute oamenilor de știință, deoarece nu au fost studiate în profunzime până acum.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img