Sunday, May 28, 2023

Scandalul de la UNITER | Silviu Purcărete se retrage de pe lista nominalizaților 

Recomandare:

Niciun an fără un scandal la UNITER. Regizorul Silviu Purcărete a anunțat că se retrage de pe lista nominalizaților la Premiile UNITER, după ce mai mulți tineri regizori au criticat juriul pentru ignorarea noii generații de artiști la nominalizările pentru categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie”. 

S-a cerut retragerea nominalizării

Peste 1.400 de persoane – actori și regizori importanți din România, dar și alți oameni de cultură, jurnaliști sau spectatori – au semnat o petiție în acest sens, în care au cerut totodată retragerea nominalizării la Premiile UNITER a regizorului Andriy Zholdak, acuzat că a lovit o actriță în pauza unui spectacol.

O reacție cu privire la această petiție a venit și din partea lui Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, care consideră acțiunea „activism neobolșevist, influențat de ideologia „woke” și „cancel culture”, (care) este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare”.

Cine este inițiatoarea petiției

Inițiatoarea acestei petiții este regizoarea Carmen Lidia Vidu, iar pe lista semnatarilor se găsesc nume mari din teatrul românesc: regizorii Catinca Drăgănescu, Alexandra Badea, Ioana Păun și Eugen Jebeleanu, actorii Mihai Călin, Ada Galeș, Istvan Teglas, Florentina Țilea, Nicoleta Lefter și Emilian Oprea, dar și criticii de teatru Cristina Modreanu, Oana Stoica și Cristina Rusiecki.

Semnal de alarmă

Semnatarii petiției atrag, de asemenea, atenția asupra „invizibilității tinerei generații de artiști care nu este reprezentată în categoriile „Cel mai bun spectacol” sau „Cea mai bună regie”, a teatrului independent, a diversității estetice care caracterizează teatrul românesc din ultimul timp, acordarea unui premiu pentru întreaga activitate lui Alexandru Repan, fost colaborator al Securității sunt câteva din punctele care ies în evidență”. 

„Nu pot să nu mă întreb care e mesajul Juriului și al UNITER-ului de a valida un regizor care pălmuiește actrițe și de a ignora complet generația de regizori-regizoare de 30-40 ani”, spune regizoarea Carmen Lidia Vidu, inițiatoarea petiției.

Silviu Purcărete își justifică retragerea de pe lista nominalizărilor la Premiile UNITER, în urma reacțiilor apărute în spațiul public.

Silviu Purcărete era nominalizat pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, precum și pentru cel mai bun spectacol, cu același titlu. 

Iată scrisoarea trimisă de regizor către UNITER:

“Dragi colegi,

Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspar cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.

Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.

Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.

Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.

Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!

Cu mulţumiri şi deosebită stimă,

Silviu Purcărete

20 Martie 2023″

Lia Bugnar: Știi că trăiești vremuri de căcat când Silviu Purcărete își retrage participarea la premiile UNITER

De partea cealaltă există și contestatari din rândul actorilor ai acestei petiții. Regizoarea Lia Bugnar scrie pe pagina sa de Facebook că s-a iscat vrie în breaslă.

”Stii ca traiesti vremuri de cacat cand Silviu Purcarete isi retrage participarea la premiile UNITER, pentru ca s-a iscat vrie in breasla ca "tot Purcarete si tot Afrim sa fie nominalizati?". Eu nu stiu ce scoala ati facut voi, colegi increzatori in principiul "sa se dea cate doo, sa ajunga pana-n spate la toata lumea". 
Eu am aflat din primele zile de facultate ca in arta nu e democratie. Si tot a fost tarziu. De fapt, nedreptatile incep dinainte de a te naste. In loc sa fii copilu' lu' parintii lui Marius Manole, esti copilu' altcuiva si nu iesi cu talentu' lui. Unde sa reclami?! Cine sa-ti faca dreptate? In loc sa fii copilu' lu' mama lu' Afrim, esti al parintilor tai si, ce sa vezi?, n-o sa ai niciodata universu' lu' Afrim. In loc sa fii copilu' parintilor Ofeliei Popii, esti al cui esti, si o sa te duci de pe lumea asta fara sa faci un Mefisto ca al ei. 
Nu suntem toti Buhagiari, Purcareti, Dabiji, Pintilii, Ade MIlea, nu suntem. Iar premiile, daca tot exista, premiaza exceptionalitatea, iesitu' din comun, haru', creativitatea, neasemanarea cu restu'. Oamenii astia de i-am insirat, primele nume care mi-au trecut prin cap, au fost si ei candva la inceput de drum si nu i-a bagat nici dracu-n seama. Dupa care, in ritm mai alert sau mai lent, au devenit imposibil de ignorat. 
Sunt unde sunt in constiinta spectatorilor, pentru ca au muncit, au facut oferte de nerefuzat si de neuitat scenei. Nu pentru ca le-a dat cineva ceva pe degeaba. La spectatorul platitor de bilet n-ai cum sa ai pile, dragi colegi”.

Foto copertă: Cultura la dubă

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img