Thursday, June 1, 2023

Săptămâna de lucru de patru zile, implementată și în România

Recomandare:

Săptămâna de lucru de patru zile a fost importată cu succes în legislație din România, însă prea puține companii aleg să o și pună în practică. Din ce în ce mai multe state experimentează săptămâna de lucru de patru zile. Modelele de succes sunt Marea Britanie, Islanda, Belgia și nu în ultimul rând Noua Zeelandă, țară din care provin doi dintre cei mai importanți promoteri ai acestui stil de lucru.

Săptămâna de lucru de patru zile a cucerit tot mai multe țări din Occident, însă în România, acest stil de lucru rămâne o noutate pentru piața muncii. În plan local apar doar câteva anunțuri de angajare care oferă o săptămână de lucru de patru zile și un weekend prelungit.

România a importat cu succes în legislație săptămâna de lucru de patru zile, însă prea puține companii aleg să o și pună în practică.

Prevederile din Codul Muncii permit redistribuirea activității pe durata a patru zile lucrătoare, în loc de cinci, cum este în prezent, însă decizia rămâne în apanajul angajatorilor dacă vor sau nu să reducă numărul de zile lucrate.

”Săptămâna de lucru de patru zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate.”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs, pentru Wall-Street, citat de România tv.

4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru

Cel mai recent sondaj BestJobs pe această temă arată că în prezent doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și cu 10 ore pe zi. Aproape 35% sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul.

Săptămâna de lucru de patru zile este mult mai ușor de adoptat de organizațiile cu angajați white-collar, în special din zona de IT și tehnologie, banking, financiar/ contabilitate sau marketing. Cel mai la îndemână pentru un angajator ar fi să ofere posibilitatea unei formule mixtă, în care ziua liberă să nu fie aceeași pentru toți angajații, în așa fel încât clienții să nu fie afectați, spun reprezentanții BestJobs. Însă dincolo de preferință și disponibilitatea angajatorilor, există domenii precum producțuie, automotive sau retail în care implementarea unui program de lucru de patru zile nu este posibil.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img