Saturday, June 3, 2023

S-a dat anunțul. Banca Centrală Europeană lucrează la o monedă unică

Recomandare:

Banca Centrală Europeană a anunțat că lucrează la o monedă unică digitală.

Banca centrală a început să cerceteze, mai întâi, fezabilitatea unui euro digital încă din octombrie 2021.

Anul acesta, în toamnă, șefii de state din UE vor trebui să decidă dacă BCE ar trebui să continue cu următorii pași, care includ testarea aranjamentelor tehnice necesare, astfel încât europenii să poată folosi această monedă.

Opinii avizate

Guido Zimmermann, economist senior la banca germană LBBW, pentru CNBC, a declarat următoarele:

„BCE este îngrijorată că zona euro va ajunge într-o poziție de tip ”sandwich” geopolitică și economică între marile companii de tehnologie din SUA și sistemele de plată ale Chinei fără euro digital. În acest moment, europenii nu dispun de platforme digitale”.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut acest aspect încă din luna noiembrie 2022.

 „Intrarea marilor tehnologii în plăți ar putea crește riscul de dominare a pieței și dependență de tehnologiile de plată străine, cu consecințe asupra autonomiei strategice a Europei”, a spus economistul numărul unu al BCE.

Cum arată piața cardurilor? Nu prea bine pentru UE

Mastercard, Visa, PayPal, Alipay și UnionPay alcătuiesc cele mai importante companii globale pentru plăți. Niciuna dintre acestea nu este europeană. Primele trei sunt americane, iar ultimele două sunt din China.

Acum, urmează un proiect european comun

Potrivit opiniei lui Zimmermann, politicienii din Europa nu vor ca firmele sau consumatorii din regiune să devină dependenți de companiile mari din SUA pentru plăți.

El a adăugat că oficialii europeni încearcă, de asemenea, să evite o situație în care China devine singurul factor determinant al plăților pe „Digital Silk Road”. Acesta este un proiect chinez de referință pentru a investi în digitalizare în întreaga lume.

Oficialii europeni au dezbătut de câțiva ani necesitatea de a fi mai autonomi și mai puțin dependenți de alte părți ale lumii. Discuțiile s-au intensificat în urma pandemiei de covid-19 și apoi din nou, după invazia Rusiei în Ucraina.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img