Sunday, May 28, 2023

Restaurant denunțat pentru că a cerut 4,50 euro pentru ”apă gratis”

Ce spune proprietarul

Recomandare:

Asociația de consumatori FACUA a denunțat restaurantul segovian La Olma de Pedraza pentru că și-a taxat clienții cu 4,50 euro pentru un pahar de apă de la robinet.

Joi, 2 februarie 2023, filiala din Castilla y Leon a Asociației spaniole a consumatorilor FACUA a denunțat restaurantul segovian La Olma de Pedraza în fața Serviciului Teritorial de Cultură, Turism și Sport al Junta de Castilla y Leon pentru că își taxează clienții cu 4,50 euro pentru un pahar de apă de la robinet.

În secțiunea “Meniul nostru” de pe site-ul web al acestui local segovian, se regăsește, printre altele, segmentul care trebuie taxat:

“serviciu de apă de la robinet (pe persoană), vă oferim apă gratuită”.

Și cu toate acestea, surpriză, s-a găsit un răspuns. Proprietarul restaurantului a insistat că nu se percepe taxă pentru apă, ci pentru serviciu.

La data de 16 ianuarie, asociația a trimis o scrisoare către La Olma de Pedraza, solicitându-i să retragă din publicitatea sa online taxa menționată anterior pentru servirea apei de la robinet către clienți.

Potrivit unui comunicat emis de FACUA din Castilla y Leon, aceasta înțelege că faptul de a menționa în meniul online că “noi vă dăm apa” înseamnă că ceea ce se percepe se referă la umplerea paharului și aducerea acestuia la masă, este o interpretare delictuală a normei de către companie.

Articolul 18.3 din Legea 7/2022, din Spania, privind deșeurile și solurile contaminate pentru o economie circulară, stabilește că:

“În unitățile din sectorul hotelier și al restaurantelor, consumatorilor sau clienților trebuie să li se ofere întotdeauna utilizatorilor serviciilor sale, posibilitatea de a consuma apă neambalată în mod gratuit și complementar ofertei aceleiași unități”.

FACUA Castilla y Leon a subliniat faptul că, de la intrarea în vigoare a acestui regulament, unitățile de alimentație publică nu pot percepe taxe pentru apa de la robinet de la consumatori.

Având în vedere lipsa de răspuns, asociația a denunțat aceste practici în fața organismului competent. În reclamația sa, asociația a cerut Junta de Castilla y Leon să ia măsurile corespunzătoare și a solicitat deschiderea unui dosar disciplinar împotriva unității pentru taxarea clienților pentru serviciul de apă de la robinet.

În declarațiile acordate agenției Atlas, proprietarul restaurantului a justificat taxarea serviciului de apă: “Este nevoie de multă muncă și de ce trebuie să dau această muncă pe gratis?”, după cum a relatat 20minutos.es.

FACUA, menționăm, este precum Asociația de Protecție a Consumatorului, dar în Spania și nu la noi.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img