Iată că poluarea face acum parte din registrul geological Braziliei, unde au fost găsite “roci plastice”. Despre ce este vorba mai exact în cele ce urmează.
Cercetătorii de pe Insula vulcanică Trindade din Brazilia, un refugiu îndepărtat pentru broaște țestoase, au descoperit roci fabricate din resturi de plastic, o dovadă a influenței crescânde a umanității asupra ciclurilor geologice ale Pământului.
Plasticul topit s-a împletit cu rocile de pe insulă, situată la 1.140 km de statul Espirito Santo, în sud-estul țării.
"Acest lucru este nou și terifiant în același timp, deoarece poluarea a ajuns la geologie", a declarat Fernanda Avelar Santos, geolog la Universitatea Federală din Parana.
Santos și echipa sa au efectuat teste chimice pentru a afla ce fel de plastic se află în rocile numite “plastiglomerate”. S-a dovedit că acestea sunt alcătuite dintr-un amestec de granule sedimentare și alte resturi ținute împreună de plastic.
"Am identificat că (poluarea) provine în principal din plasele de pescuit, care sunt resturi foarte comune pe plajele insulei Trinidade", a declarat Santos.
"Plasele sunt târâte de curenții marini și se acumulează pe plajă. Când temperatura crește, acest plastic se topește și se înglobează cu materialul natural al plajei!.
Insula Trindade este unul dintre cele mai importante locuri de conservare din lume pentru broaștele țestoase verzi.

Mii de exemplare ajung aici în fiecare an, pentru a-și depune ouăle.
Singurii locuitori umani de pe Trindade sunt membrii marinei braziliene, care au o bază pe insulă și protejează țestoasele de aici.
"Locul în care am găsit aceste mostre (de plastic) este o zonă conservată permanent în Brazilia, în apropiere de locul în care țestoasele verzi își depun ouăle", a declarat Santos.
Oricum ar fi descoperirea atestă moștenirea pe care o vor lăsa oamenii pe Pământ, a mai spus specialistul Santos.
Și iată așa se formează arhivele geologice ale Pământului.