Saturday, June 3, 2023

Record istoric. Cod roşu în aprilie și doi metri de zăpadă. Video

Recomandare:

Două zile de precipitaţii abundente în regiunea Moldovei din România au marcat un record istoric: a fost pentru prima dată când a fost emis un cod roşu de ninsori şi viscol în luna aprilie. 

În unele locuri, stratul de zăpadă a atins între 35 şi 60 cm, după măsurătorille făcute de specialişti, dar, în unele zone din judeţ, s-a putut vedea un strat consistent de unu sau chiar doi metri, după cum au filmat oamenii locului sau cei aflați în trecere.

Imaginea per ansamblu: copaci puşi la pământ, acoperişuri care au cedat sub greutatea zăpezilor, scrie presa locală.

Variaţiile de temperatură au provocat topirea unor cantităţi mari de zăpadă într-un ritm accelerat: dimineaţa erau minus 10 grade, iar, la amiază, la câteva ore după expirarea codului roşu, au fost înregistrate temperaturi pozitive. 

Încălzire bruscă

Prognoza pe astăzi şi în zilele următoare arată că mercurul din cronometre va ajunge până la 10 grade. În acest context, sunt posibile inundaţii, atât în oraş, cât şi în judeţ.

La nivelul municipiului Iași, ieri s-a luat decizia ca echipe mixte de lucru să degajeze şi să desfunde în regim de urgenţă gurile de scurgere de tip geiger care sunt amplasate pe străzi, a canalelor şi a rigolelor.

„Acestea trebuie să fie funcţionale în zilele următoare astfel încât să preia cantitatea mare de apă care va rezulta după topirea zăpezii”, a declarat primarul Mihai Chirica, la finalul unei şedinţe operative a Comandamentului de iarnă.

Drumurile naţionale şi judeţene au fost închise

În premieră pentru ultimii ani, autorităţile centrale şi locale au luat o decizie de impact: toate drumurile naţionale şi judeţene au fost închise începând cu noaptea de miercuri spre joi, restricţiile continuând şi în cursul zilei de ieri. 

Drumurile au început să fie redeschise circulaţiei începând de ieri, la amiază. În unele comune au fost sesizate cazuri de persoane ”surprinse” de nămeţi şi fără posibilitate de deplasare, dar acestea au fost rezolvate cu succes de autorităţi.

Materialul pe larg cu un singur click aici.

Foto: https://observatornews.ro/colaj/

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img