Din câte știm deja, cumpărătorii din Marea Britanie au fost afectați profund luna aceasta de un deficit crescut de alimente în magazine, arată noile date ale Oficiului Național de Statistică, potrivit The Guardian.
Aproape 22% dintre adulți s-au confruntat cu penuria de produse alimentare neesențiale în ultimele două săptămâni.
Începând din luna martie 2022, proporția a înregistrat o creștere generală până la nivelul actual, precizează ONS.
Peste nouă din zece adulți au spus că în ultimul an a crescut costul vieții – o perioadă în care inflația a atins valori de două cifre.
Principalele motive invocate au fost: prețul cumpărăturilor alimentare (95%), facturile la gaz sau electricitate (79%), prețul combustibilului (45%).
În România, aprovizionarea este asigurată de mediul extern, dar și cu ajutorul fermierilor proprii.

În schimb, fermierii români se află în prezent într-o situație extrem de delicată, respectiv “cu magaziile pline și cu conturile goale“, susține ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, potrivit Agerpres.
“Războiul din Ucraina a avut o influență negativă, iar implicațiile lui încă nu pot fi cuantificate știind că acest conflict nu s-a terminat. Noi spunem că a avut o influență negativă dat fiind faptul că fermierii, într-un an dificil, au obținut producții pe care trebuia să le valorifice, fie la intern, fie la export, pentru că un an agricol nou se înființează pe rezultatele anului trecut. O producție de porumb se înființează cu bani obținuți prin valorificarea producției trecute. Ori, iată că acum fermierii se află într-o situație extrem de delicată, cu magaziile pline și cu conturile goale.
Magaziile pline pentru că n-au putut să-și valorifice cerealele și în mare parte din cauza situației din Ucraina. Nu au putut să-și valorifice producția nici la extern, pe culoarele tradiționale de comerț și nici la intern, întrucât consumatorii de cereale din România, având alternativa de a cumpăra la prețuri mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au îndreptat spre această ofertă, ceea ce a tulburat profund piața cerealelor și a plantelor oleaginoase”, a explicat Daea, conform sursei citate.