Social democrații au început să-și stabilească următorii pași în strategia cu partenerii de la guvernare, în primul rând în raport cu PNL. Discuții pe această temă au avut la Biroul Permanent de la începutul săptămânii.
Reprezentanți ai PSD sugerau, în ultimele zile, că social – democrații l-ar putea susține pe președintele PNL, Nicolae Ciucă, drept candidat la funcția de președinte al României, în anul 2024. Condiția pusă în schimb de PSD este ca PSD și PNL să aibă candidați comuni la mai multe funcții, nu doar la funcția supremă în stat.
PSD speră, astfel, că Nicolae Ciucă ar obține funcția de președinte al României, dar funcția de premier i-ar referi liderului PSD, Marcel Ciolacu. În plus, PSD speră că, inclusiv cu sprijinul filialelor PNL, foarte multe funcții de primari vor reveni reprezentanților PSD.
PSD ar vrea liste comune cu PNL. Liberalii nu prea doresc
În PNL, o serie de politicieni cu notorietate se pronunță împotriva colaborării cu PSD, la alegerile din anul 2024. Unul dintre aceștia este Theodor Stolojan, fost prim-ministru și fost președinte PNL.
„Noi nu am discutat în PNL încă această problemă, dar punctul meu de vedere personal e categoric împotriva ca cele două partide să meargă împreună în campania electorală. Atunci sigur că punem sub semnul întrebării și democrația din România și multe altele. Până la urmă, de ce avem nevoie de treaba asta și nu revenim la un partid unic în România, dacă PSD și PNL vor să meargă împreună în alegeri? Ele trebuie să meargă separat și rezultatele alegerilor vor arăta mai departe ce trebuie făcut. Al doilea lucru pe care doresc să-l spun este: contrar a ceea ce afirmă domnul Ciolacu, iată, avem un exemplu în Europa, în care nu de ani de zile, de decenii, partidul de dreapta care era al doamnei Merkel și partidul celălalt socialist de stânga mergeau separat în alegeri, dar au participat la guvernare pe urmă împreună, că nu se putea altfel, dacă rezultatul alegerilor arată acest lucru”, a declarat Stolojan într-un interviu la RFI.
Petre Daea încearcă să se salveze de la o demitere
Până la rocada premierilor din luna mai, social democrații au o problemă cu Petre Daea căruia i se reproşează că a trimis cu întârziere date Comisiei Europene despre situaţia creată de cerealele ieftine ucrainene ajunse pe teritoriul nostru.
Zilele acestea, ministrul Petre Daea este la Bruxelles, în încercarea de a schimba ceva din decizia Comisiei Europene, însă, spun surse din partid, este puțin probabil să reușească acest lucru.
România va primi doar 10 milioane de euro compensații pentru fermierii români, mult mai puțini bani decât Bulgaria, spre exemplu, care, deși are un teritoriu mai mic și mult mai puțini fermieri, va primi de la comisie 16 milioane de euro drept compensații.
Cei din conducerea partidului sunt total nemulțumiți de felul în care Petre Daea a reușit să gestioneze această situație. Îl acuză că a trimis târziu către Bruxelles dosarele de daună, iar Comisia Europeană nu a avut suficiente date pentru a acorda compensații fermierilor români.