După cum bine știm, oficialii români au decis, în cursul verii anului 2022, să impună plata CAS și CASS la contractele cu timp parțial de muncă.
Și de aici, lanțul slăbiciiunilor, pentru că au urmat o serie de reacții de indignare în rândul românilor, la noile măsuri fiscale.
Explicația guvernanților. Ni s-a spus că suprataxarea muncii part time a fost gândită pentru situațiile în care angajatorii „maschează” o normă întreagă cu o normă parțială pentru a plăti taxe salariale mai mici către stat.
Acum, obligația angajatorilor de a plăti contribuții majorate la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru angajații care lucrează cu normă parțială ar urma să fie eliminată, conform unui proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere și adoptare.
Pașii legali care trebuie urmați
Proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament pentru a deveni realitate. Acesta e semnat de zeci de parlamentari ai Puterii, astfel că se poate spune că are ceva șanse să ajungă să se aplice.
Documentul prevede, în esență, abrogarea măsurii introduse în august 2022 prin OG 16/2022, adică să fie eliminate din Codul fiscal dispozițiile ce fac referire acum la suprataxarea muncii part time.
Efectul ar fi revenirea la aplicarea CAS și CASS proporțional cu veniturile realizate efectiv de salariații cu normă parțială.
Explicația inițiatorului proiectului de lege
„Prevederile (…) au produs deja efecte negative asupra pieţei muncii din România, materializate prin încetarea a zeci de mii de contracte de muncă cu timp parţial. Aşadar, impactul bugetar al prezentei legi va fi unul semnificativ pozitiv, în condiţiile în care se estimează o revigorare a îmegistrării de noi contracte de muncă part time şi o reducere semnificativă a muncii la negru. Astfel, impactul bugetar va fi pozitiv atât pe componenta de venituri (creşterea încasărilor din contribuţii de asigurări şi impozit pe salarii), cât şi pe componenta cheltuieli (diminuarea cheltuielilor de asistenţă socială)”.
Concluzie
În 2023, spre deosebire de 2022, în loc să plătească CAS și CASS ca pentru un salariu brut de 3.000 de lei, angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 2.800 de lei (un efect al facilității ce constă în 200 de lei netaxabili pentru cei plătiți cu minimul pe țară).
Diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 2.800 de lei este suportată de angajator pentru salariații part time, potrivit media.