La aproape un an după ce Rusia și-a lansat războiul de agresiune împotriva Ucrainei, economia UE a intrat în 2023 pe o poziție mai bună decât cea prognozată în toamnă.
Previziunile intermediare de iarnă ridică perspectivele de creștere pentru acest an la 0,8% în UE și la 0,9% în zona euro.
Ambele zone sunt acum pregătite să evite la limită recesiunea tehnică anticipată pentru sfârșitul anului. De asemenea, prognoza reduce ușor proiecțiile privind inflația atât pentru 2023, cât și pentru 2024.
Perspectivele se îmbunătățesc datorită unei reziliențe sporite
După o expansiune robustă în prima jumătate a anului 2022, ritmul de creștere s-a atenuat în trimestrul al treilea, deși puțin mai puțin decât se aștepta. În pofida unor șocuri adverse excepționale, economia UE a evitat contracția din trimestrul al patrulea proiectată în previziunile din toamnă.
Rata anuală de creștere pentru 2022 este estimată în prezent la 3,5 % atât în UE, cât și în zona euro, potrivit presei externe.
Date informative
Uniunea Europeană este prima putere economică mondială ce combină economiile celor 27 state membre, având un produs intern brut (PIB) de 16 748 miliarde de dolari, în paritate nominală. 16 state membre au adoptat o monedă comună, Euro, reglementată de Banca Centrală Europeană.
UE lucrează la o redresare echitabilă și favorabilă incluziunii, care să remedieze daunele economice și sociale cauzate de pandemie, investind, în același timp, într-un viitor verde și digital.
În acest scop, a convenit asupra unui pachet financiar fără precedent în valoare de 1 800 de miliarde EUR.
Acesta acoperă atât bugetul UE pentru perioada 2021-2027, cât și NextGenerationEU, un instrument de redresare conceput pentru a garanta reziliența și durabilitatea economiilor și a societăților din spațiul comunitar comun.
Matematic vorbind, cele mai mari cifre le înregistrează Franța, 59,2% din PIB la cheltuieli și Danemarca, la venituri, 53,3% din PIB. În concluzie, „tabloul” de bord european ne arată o situație destul de eterogenă, cu economii care au revenit relativ rapid după pandemie, dar și cu state cu o evoluție complicată a indicatorilor economici.