Saturday, June 3, 2023

Până când putem vedea prima expoziție în limba română, la Chișinău

Recomandare:

Muzeul Național Brukenthal a deschis la Chișinău prima expoziție în limba română. Realizată prin colaborarea dintre Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul Național de Artă al Moldovei prin generozitatea colecționarului George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță – managerul interimar al muzeului Brukenthal, expoziția este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor românești din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri și tehnici.

Despre expoziție

Expoziția a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, Institutului Cultural Român Mihai Eminescu și Departamentul pentru relația cu Republica Moldova a Guvernului României.

Printre cei peste 50 de artiști români, ale căror lucrări sunt expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), se numără George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Victor Vladimir Ciobanu, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Paul Neagu.

Vernisajul expoziției a avut loc în sala mare a Muzeului Național de Artă al Moldovei, în data de 23 martie 2023.

La eveniment au participat mai multe personalități precum ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, consilierul prezidențial prof. Univ. Dr. Sergiu Nistor, președintele ICR, Liviu Jicman, secretarul de stat, Adrian Dupu, ambasadorul României, ES Cristian-Leon Turcanu, directorul adjunct Narcis Afrăsinei, managerul Muzeului Brukenthal, dr. Alexandru Chituță, managerul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei Chisinău, Tudor Zbarnea și numeroși oameni de cultură și tineri.

Prima expoziție de pictură în limba română

Avem o cultură deschisă, care comunică cu lumea”, a declarat ministrul Culturii din Republica Moldova, adăugând că aceasta este prima expoziție de pictură în limba română, având în vedere că limba oficială și-a recăpătat în sfârșit numele corect. 
Domnul Sergiu Nistor mi-a șoptit acum o idee minunată. Este prima expoziție în limba română din Republica Moldova. În limba română pentru că, iată, limba română și-a căpătat statutul firesc”.

Expoziţia va putea fi vizitată la Chişinău până în 23 aprilie 2023.

Foto: Daniel Fărcaşiu/Secretariatul Muzeului Național Brukenthal

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img