Persoană controversată, Viktor Orban, premierul Ungariei, și-a exprimat temerile că “Europa alunecă spre război”, considerând că propunerea de a trimite trupe în Ucraina nu este departe.
În timpul unui interviu acordat vineri, 10 martie 2023, postului de radio Kossuth, premierul Orban a declarat că se teme că țările occidentale se apropie de momentul în care ar putea fi făcută o ofertă de trimitere de trupe în Ucraina.
“Suntem foarte aproape, cred, de o propunere serioasă de a trimite soldați din țările aliate Ucrainei peste graniță, pe teritoriul Ucrainei”, a explicat el.
Potrivit acestuia, liderii țărilor occidentale au fost cuprinși de o “febră militară”, ceea ce a făcut ca Ucraina să primească din ce în ce mai multe arme, inclusiv cele care au fost negate anterior, după cum relatează gazeta.ru.
“Germanii au început cu căștile, iar acum trimit tancuri, deși înainte era declarat ca fiind un tabu absolut”, a mai spus liderul Ungariei. “Lumea nu a fost niciodată atât de aproape de escaladarea unui război local într-unul global”, a subliniat Orban.

La 27 februarie, Orban a anunțat inițial aceste temeri în timpul unui discurs în parlament. El a spus că la Budapesta se monitorizează aprovizionarea cu arme a Kievului și se teme că UE va anunța trimiterea de personal militar din una dintre țările Uniunii în Ucraina.
Orban a avertizat: “Guvernul ungar privește cu mare îngrijorare cum Europa alunecă spre război. Dacă acest lucru va continua în continuare, vor exista cei care vor trimite soldați”.
El a reamintit că maghiarii au decis anul trecut să stea departe de conflict. Guvernul ungar simpatizează și ajută Ucraina, dar interesele Kievului nu pot fi mai presus de cele ale Budapestei, a subliniat el.
Opinia lui Orban a fost lansată după ce Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat pe 8 martie a.c. că șefii departamentelor de apărare din țările UE au fost în general de acord cu propunerea sa privind ordinul de acordare de asistență militară Ucrainei.
El a repetat apelul său anterior de a accelera livrarea de muniții către Ucraina, de a reduce prețul acestora și de a crește volumul livrărilor. Potrivit acestuia, era necesar să: “să livrăm mai mult, dar în același timp mai repede”.
Borrell a spus că a raportat miniștrilor apărării despre cele “trei direcții” propuse de el pentru susținerea munițiilor pentru Ucraina, care ar trebui să fie realizate simultan.
Au fost propuse livrări urgente de muniție pentru Kiev – atât calibre NATO, cât și calibre ale armatelor din țările fostului Pact de la Varșovia – din stocurile existente ale UE. De asemenea, a propus alocarea a 1 miliard de euro din Fondul european pentru pace pentru acest lucru. Pace prin livrarea de arme? Vom obține astfel un rezultat bun pentru oameni și omenire, în general?