CEC să între pe piața asigurărilor, fie prin înfiinţarea unei companii noi sau preluarea de pe piaţă a unei companii, a cerut astăzi premierul Nicolae Ciucă înainte de şedinţa de Guvern. El a precizat că cel mai devreme, această companie de asigurări a CEC ar putea fi înfiinţată în trei luni.
”Susţin ca CEC sa intre pe piaţa asigurărilor”, a spus premierul, arătând că sunt două posibilităţi, fie să înfiinţeze o companie nouă sau să preia de pe piaţă o companie.
Compania poate fi înființată în trei luni
”Nu voi fi de acord să înfiinţăm compania dacă nu e şi pe asigurări”, a mai spus şeful Executivului. Premierul a precizat că cel mai devreme, această companie de asigurări a CEC ar putea fi înfiinţată în trei luni.
Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe şase luni, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanţe.
Autorităţile vor astfel să îngheţe temporar, pentru 6 luni, tarifele de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de aceştia la data de 1 martie 2022, iar în situaţia în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie, 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, ”astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.
CEC trebuie să îşi depună documentele de autorizare la ASF
Comisionul de distribuţie se va limita la un maximum de 8% din prima brută încasată. În ultima perioadă a fost înregistrată o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, se arată în document, iar prin această măsură „se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”.
Și ministrul de Finanțe, Adrian Câciu a anunțat ieri că a solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF şi are o lună de zile să se autorizeze.
Despre riscul declanşării unei proceduri de infringement, ministrul a spus: ”Nu vreţi să protejăm mai întâi cetăţenii? Eu vreau să văd proiectul şi să ne uităm în concordanţa lui cu legislaţia europeană şi cu modul în care până la urmă corespunde sau nu. Pe de altă parte, este important ca cetăţenii şi companiile să fie protejate de această situaţia”, a spus Câciu, afirmând că relaţia cu Comisia Europeană, pentru piaţa de asigurări, tot ASF-ul o are.
Despre o majorare a poliţelor RCA, ministrul Finanţelor a afirmat că vor vedea care sunt preţurile din piaţă.
”Vedem proiectul de la ASF”, a mai spus Adrian Câciu.