Wednesday, May 31, 2023

Percheziții în cazul unei uriașe fraude din fonduri comunitare și naționale

Recomandare:

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, cu sprijinul celor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului European (EPPO), Biroul Teritorial Iași, au acționat pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, bănuit de comiterea unei fraude în valoare de 1.6 milioane euro din fonduri comunitare și naționale destinate promovării și stimulării angajărilor.

Astăzi, 15 februarie a.c., au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, pentru administrarea probatoriului și tragerea la răspundere a bănuiților, atât la domiciliile unor funcționari publici, dar și sediile unor societăți comerciale private, fiind descoperite și ridicate mijloace materiale de probă.

Conform investigațiilor începute în luna decembrie 2021 de către autoritățile din România și preluate ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iași, membrii unui grup infracțional organizat, ar fi înființat începând cu anul 2019, 7 societăți comerciale fictive, pentru a obține în mod fraudulos fonduri comunitare, dar și naționale, destinate a fi folosite pentru a ajuta la pregătirea și calificarea persoanele fără locuri de muncă.

Din probatoriul administrat a rezultat faptul că, 12 persoane din județul Bacău ar fi constituit un grup infracțional organizat a cărui activitate infracțională s-ar fi desfășurat în perioada 2019 – 2022, cu scopul de a obține în mod fraudulos fonduri nerambursabile, fonduri cofinanțate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Dezvoltarea Capitalului Uman 2014 – 2020.

Bănuiții, având calitatea de aministratori în drept sau în fapt ai unor societăți comerciale, ar fi aplicat și obținut fonduri nerabursabile din partea Uniunii Europene, dar și de la statul român, pentru angajarea mai multor persoane fără locuri de muncă și pregătirea acestora (training).

Pentru a-și atinge scopul, se presupune că aceștia ar fi întocmit și prezentat documente inexacte sau false la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu scopul de a obține subvenții pentru organizarea acestor programe de pregătire.

În mod concret, aceștia ar fi certificat faptul că, beneficiarii fondurilor erau persoane fără loc de muncă, conform condițiilor de acordare a fondurilor.

În realitate, în unele cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăți comerciale și au întrerupt contractele de muncă în mod formal pentru a putea fi reangajate.

În alte cazuri, persoanele beneficiare ale subvențiilor nu întruneau condițiile stabilite pentru acordare.

Mai mult decât atât, bănuiții ar fi depus și documente false prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activități de training și pregătire care, potrivit investigațiilor, în fapt nu ar fi avut loc.

În acest mod ar fi angajat 197 de persoane, fraudând astfel bugetul Uniunii Europene, dar și cel național cu suma totală de 1.6 milioane de euro (85% fiind fonduri comunitare și 15 % de la bugetul de stat). 

12 persoane urmează a fi conduse la sediul Parchetului European (EPPO) pentru audieri, urmând ca procurorul de caz să dispună măsurile legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Informațiile au fost transmise pentru redacție de la IPJ Bacău, Cătălina Păduraru, subcomisar poliție.

                                                                                                   

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img