Thursday, June 1, 2023

Portretul fiicei Maya, realizat de Picasso în 1938, s-a vândut cu un preț uriaș. Foto

Recomandare:

Un portret al fiicei sale Maya, realizat de Pablo Picasso, a fost vândut cu 18,1 milioane de lire sterline la casa de licitații Sotheby’s din Londra.

Un portret pictat în 1938 de legendarul artist spaniol Pablo Picasso a fost vândut pentru 18,1 milioane de lire sterline la casa de licitații Sotheby’s din Londra, miercuri, 1 martie 2023. “Fillette au bateau” sau “Fata de pe barcă” o înfățișează pe fiica sa cea mare, Maya.

Casa de licitații a postat pe Twitter: “#AuctionUpdate #AuctionUpdate Portretul plin de bucurie al fiicei sale de Picasso se vinde pentru 18,1 milioane de lire sterline, fiind prima apariție la licitație din 1999, când a fost vândut de Sotheby’s pentru 3,7 milioane de lire sterline, ca parte a colecției de 25 de lucrări de Picasso a lui Gianni Versace”.

Ce spun experții

Experții în artă credeau că pictura emblematică se va vinde pentru o sumă cuprinsă între 12 și 18 milioane de lire sterline. Pictura face parte dintr-o serie de 14 portrete ale lui Picasso cu Maya, realizate între ianuarie 1938 și noiembrie 1939.

După cum a explicat Sotheby’s, Maya Ruiz Picasso a fost rezultatul aventurii celebrului artist cu modelul francez Marie-Therese Walter. Aceasta s-a născut în secret în orașul francez Boulogne-Billancourt, la 5 septembrie 1935, în timp ce Picasso era încă căsătorit cu Olga Khokhlova, fosta balerină rusă.

Picasso l-ar fi descris odată pe Walter ca fiind dragostea vieții sale, iar bucuria sa pentru nașterea Mayei a fost considerată responsabilă pentru faptul că l-a inspirat să picteze din nou după aproape 12 luni. Picasso, născut la Malaga, a afirmat mai târziu că, în momentul nașterii Mayei, trecea prin “cea mai proastă perioadă din viața sa”.

Samuel Valette, specialistul senior al departamentului de artă impresionistă și modernă de la Sotheby’s Londra, a comentat, la rândul lui: “În portretele sale ale Mayei, Picasso a apelat la cea mai veselă paletă de culori strălucitoare și a folosit o combinație de stiluri pentru a-și ridica fiica la același nivel cu picturile mamei sale, Marie-Thérèse – cea mai mare iubire a artistului, cu care asociem cele mai romantice tablouri ale sale”.

Ce se știe despre acest tablou unicat

Creatorul de modă italian Gianni Versace a deținut tabloul în 1973, în momentul morții lui Picassos. În 1999 a fost vândut de Sotheby’s.

Maya a decedat în decembrie anul trecut la vârsta de 87 de ani, iar acum portretul a reapărut din nou pe piață la aproximativ 25 de ani de la vânzarea inițială.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img