Saturday, June 3, 2023

Plastoza, o nouă boală cauzată exclusiv de materialele plastice, descoperită la păsările marine

Recomandare:

Nivelurile de plastic sunt atât de ridicate încât sănătatea faunei sălbatice este amenințată. Muzeul de Istorie Naturală din Marea Britanie a confirmat că noile cercetări au dus la descoperirea unei boli – numită plastoză – la păsările marine, care este cauzată exclusiv de ingerarea de plastic.

O echipă de oameni de știință, printre care se numără dr. Alex Bond și dr. Jennifer Lavers de la Muzeul de Istorie Naturală, a studiat stârcii cu picioare cărnoase din insula Lord Howe din Australia pentru a analiza relația dintre nivelurile de plastic ingerat și organul proventriculus – prima parte a stomacului unei păsări.

La nivelul diferitelor păsări examinate în timpul studiului, cercetătorii au constatat că cicatrizarea proventriculului era foarte răspândită. Păsările care au ingerat mai mult plastic aveau niveluri mai ridicate de cicatrizare, ceea ce a condus la caracterizarea noii boli de către echipă.

Plastoza, care s-a dovedit a fi o boală fibrotică, este cauzată de bucăți mici de plastic care inflamează tractul digestiv. În timp, inflamația persistentă provoacă cicatrizarea și deformarea țesuturilor, iar efectele secundare includ probleme de digestie, creștere și supraviețuire.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că alte elemente anorganice din intestinele păsărilor, cum ar fi pietrele ponce, nu contribuie la astfel de cicatrici.

Dr. Alex Bond, coautor al studiului și curator principal și curator responsabil cu păsările la Muzeul de Istorie Naturală, spune: ”Deși aceste păsări arată bine la exterior, ele nu o duc bine deloc în interior”.

Acest studiu este pentru prima dată când țesutul stomacal a fost investigat în acest mod și arată că consumul de plastic poate provoca daune grave sistemului digestiv al acestor păsări.

Se crede că puii sunt hrăniți accidental, dar direct, cu poluarea cu plastic prin faptul că părinții le aduc mâncare, potrivit media externă.

Boala poate duce la descompunerea treptată a anumitor glande tubulare. Tocmai pierderea acestor glande poate face ca păsările să devină mai vulnerabile la infecții și paraziți și să le afecteze capacitatea de a digera hrana și de a absorbi unele vitamine.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img