Saturday, June 3, 2023

Peste 5 mii contracte de locațiune, înregistrate la SFS în perioada ianuarie-martie 2023

Autor: Lidia Delendrea

Recomandare:

La Chișinău, peste 5 mii contracte de locațiune au fost înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova, în perioada ianuarie-martie 2023.

Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 42,2% în primele 3 luni ale anului 2023 și constituie 13,2 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului 2022.

Ca urmare a acțiunilor de conformare voluntară și informare, în perioada lunilor ianuarie-martie 2023, au fost identificate 719 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile, potrivit informării SFS.

De asemenea, au fost efectuate controale la 125 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază în sumă de 285 mii lei, majorare de întîrziere în sumă de 18,8 mii lei și aplicată amendă în mărime de 10,2 mii lei.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse în primele trei luni ale anului 2023, au fost înregistrate 5 855 contracte de dare în locațiune a bunurilor imobile, sau cu 19,6% mai multe decât în perioada similară a anului 2022.

Și prin intermediul nostru, Serviciul Fiscal de Stat reamintește persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care transmit în posesie şi/sau în folosinţă proprietate imobiliară altor persoane fizice, prin utilizarea platformelor Booking, Airbnb și altele, despre necesitatea onorării obligațiunilor fiscale aferent veniturilor obținute. 

Pentru mai multe detalii, potrivit opiniei specialistului Adrian Platon, șef serviciu SFS R. Moldova, poate fi accestat următorul link.

Totodată, contribuabilii care doresc să-și verifice existența obligației de achitare a impozitului pe venit o pot face în câțiva pași. Serviciul Fiscal de Stat R. Moldova informează contribuabilii persoane fizice cetățeni despre posibilitatea verificării în regim online a existenței obligației fiscale de achitare a impozitului pe venit.

Aspecte referitoare la determinarea obligațiilor fiscale privind impozitul pe venit aferente anului 2022 pentru persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pot fi găsite cu un singur click aici.

Termenul limită pentru depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit aferentă anului 2022 pentru persoanele fizice este 02 mai 2023.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Cântăriți pentru a zbura! O companie aeriană cere informații personale pasagerilor înainte de zbor

Iată că am ajuns să vedem și aceasta, de la măsurarea bagajelor la cântărirea personală a angajaților care trebuie...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img