Tuesday, June 6, 2023

Peste 15.000 de morți, confirmați acum în cutremurele catastrofale din Turcia și Siria

Recomandare:

Cel puțin 15.000 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în Turcia și în nordul Siriei în urma celor două cutremure uriașe de luni, 7 februarie.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost martor personal la scenele de ieri, miercuri, 9 februarie 2023, și de atunci a fost forțat să apere răspunsul guvernului său la cutremurele catastrofale.

Potrivit BBC, Erdogan a declarat că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului.

Președintele Erdogan, care a declarat stare de urgență în 10 provincii și a trimis trupe pentru a ajuta, a vizitat Kahramanmaras pentru a vedea pagubele și a vedea eforturile de salvare și ajutorare.

Criticii au afirmat că răspunsul serviciilor de urgență a fost prea lent și că guvernul nu a fost bine pregătit.

Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situația este acum ”sub control”.

Numărul deceselor a crescut cu 30 la sută

Bilanțul confirmat al morților numai în Turcia a crescut la 12.391 de morți până în această dimineață, joi, 9 februarie, a confirmat Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor pentru Reuters.

Această cifră este în creștere cu peste 30% față de bilanțul de ieri.

Scene și plângeri similare au avut loc în Siria vecină, al cărei nord a fost puternic afectat de cutremurul de luni și unde bilanțul victimelor a urcat la cel puțin 2.950 de morți până ieri, potrivit guvernului și unui serviciu de salvare care operează în nord-vestul controlat de rebeli.

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro (3,1 milioane de lire sterline) în Siria, în urma unei cereri de asistență din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât și în cele controlate de rebeli.

Peste 1 500 de persoane au murit numai în provincia Idlib, iar un consilier al președintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că sancțiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.

Mii de supraviețuitori din ambele țări au petrecut o a treia noapte în condiții de îngheț, iar speranța dispare acum rapid pentru mulți dintre cei prinși sub dărâmături.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că printre supraviețuitorii cutremurelor ar putea exista răni semnificative cauzate inclusiv de temperaturile scăzute.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img