Sunday, May 28, 2023

Pe robotul ION de la Primăria Iaşi îl cheamă Andrei. Premieră în rândul primăriilor din România

Recomandare:

Și Iași are un ION al lui, numai că se numește Andrei. El este dotat cu chatbot şi răspunde la orice întrebare despre municipiul Iaşi.

Robotul Andrei este o premieră în rândul primăriilor din marile orașe ale țării, scrie ZdI.

Andrei este mai avansat decât consilierul ION al prim-ministrului Nicolae Ciucă: interacțiunea cu cetățeanul este vocală, iar principalele cunoștințe pe care le deține Andrei sunt cuprinse în intervalul 1 ianuarie 1990 și până pe 22 martie 2023 (zi în care a fost lansată versiunea beta). 

Informații despre Andrei

Andrei poate fi contactat telefonic la numerele 0731.331.052 sau la 0232.218.188. Interacțiunea vocală va fi disponibilă până pe 15 aprilie și, ulterior, comunicarea cu cetățenii se va face exclusiv online pe platforma andrei.primaria-iasi.ro.

Până atunci, va fi gata și avatarul: sursele ZDI spun că interfața „umană” va lua aspectul unui bărbat trecut de prima tinerețe pentru a inspira înțelepciune. Ca o notă de culoare, Primăria studiază dacă avatarul ar trebui să aibă mustață sau barbă.

Rol important pentru publicul larg

Cu un „bagaj” de cunoștințe care cuprind cel puțin 30 de ani de evoluție a municipiului Iași, Andrei poate furniza oricărei persoane interesate informații despre orice subiect.

Firma Con IT, cea a realizat proiectul în baza unui contract de 198.000 lei semnat cu municipalitatea, arată că Andrei a fost „înzestrat” și cu o latură sentimentală: poate recita poezii, pentru a calma reclamanții.

Iau roboții locul oamenilor?

Răspunsul este da. Chiar și marele Musk s-a speriat și a cerut o pauză de la evoluția tehnologică, semn că frica de a fi el însuși înlocuit este mare.

Vorbim deja cu roboții. Încercați să aflați un răspuns de la furnizorul de electricitate care vă trimite cel puțin două scrisori una dupa alta, cu plăți diferite pe aceeași perioadă de timp, și ce va răspunde robotul? Răspunsul lui este acesta: ”Eu nu înțeleg întrebarea”.

Păi cum ar putea să o înțeleagă dacă a fost conceput de om și răspunsurile sunt înregistrate prealabil, tot de creatorul ființă umană. Așa că până să ia definitiv locul omului, mai durează.

Indiferent cum l-ar chema ION sau Andrei, robotul va face un singur lucru: va răspunde automat la întrebări, fără răspunsuri concrete, motiv pentru care are în bagajul lui informativ și poezii.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img