Thursday, June 1, 2023

Papa Francisc, despre condiția femeii în societate: Ești folosită. Ești plătită mai puțin pentru că ești femeie 

Recomandare:

Femeile sunt „principalul deşeu” în mare parte din lume, a afirmat sâmbătă Papa Francisc, denunţând această situaţie pe care a numit-o un „flagel”, transmite agenţia de presă ANSA, transmite Agerpres.ro.

„Demnitatea şi drepturile fundamentale ale fiecărei persoane trebuie respectate: educaţie, muncă, libertate de exprimare şi aşa mai departe. Acest lucru este valabil mai ales în cazul femeilor, deoarece ele sunt mai uşor supuse violenţei şi abuzului”, a spus papa Francisc.

„Femeia este principalul deşeu. Nu putem rămâne tăcuţi în faţa acestui flagel al vremurilor noastre”, a declarat pontiful argentinian, care marchează luni 10 ani ca papă.

„Femeia este folosită”, a subliniat el.

„Eşti plătită mai puţin pentru că eşti femeie. Apoi, dacă te văd însărcinată, îţi iau locul de muncă. Este un obicei folosit în oraşele mari, spre exemplu cu maternitatea”, a adăugat Papa.
„Să nu lăsăm femeile să devină victime ale abuzului, exploatării, marginalizării şi presiunii nejustificate fără o voce. Să fim vocea durerii lor şi să denunţăm cu fermitate nedreptăţile la care sunt supuse, adesea în contexte care le privează de orice posibilitate de apărare şi de mântuire”, a mai spus liderul de la Vatican.

Papa Francisc: Gândirea femeilor este diferită de cea a bărbaților, ele sunt mai atente la protecția mediului, privirea lor nu este îndreptată spre trecut, ci spre viitor

Totodată, Papa Francisc a semnat prefața volumului “Più leadership femminile per un mondo migliore: il prendersi cura come motore per la nostra casa comune” (“Mai mult leadership feminin pentru o lume mai bună: a avea grijă ca motor pentru casa noastră comună”.

Scrie Sfântul Părinte în prefață: “Această carte vorbește despre femei, despre talentele, aptitudinile și competențele lor, precum și despre inegalitățile, violența și prejudecățile care caracterizează încă lumea femeilor. Problemele legate de femei îmi sunt deosebit de aproape de inimă. În multe dintre discursurile mele, m-am referit la ele, subliniind cât de mult mai este de făcut pentru deplina emancipare a femeilor.

Printre altele, am afirmat că ‘bărbatul și femeia nu sunt egali și că unul nu este superior celuilalt, nu. Însă, nu este bărbatul cel care aduce armonia, ci femeia aduce acea armonie care ne învață să mângâiem, să iubim cu duioșie și care aduce frumusețe lumii’ (Omilie la Santa Marta, 9 februarie 2017). Avem atâta nevoie de armonie pentru a lupta împotriva nedreptății, a lăcomiei oarbe care dăunează oamenilor și mediului, a războiului nedrept și inacceptabil.

Această carte reunește rezultatele cercetării comune, promovată de Fundația Centesimus Annus pro Pontifice și de Alianța Strategică a Universităților Catolice de Cercetare, la care au participat 15 cadre universitare din diferite discipline de la 10 universități din 8 țări. Îmi place că subiectul este abordat din perspectiva multidisciplinarității, diferitele abordări și analize permit o viziune largă asupra problemelor și căutarea unor soluții mai bune. Cercetarea evidențiază dificultățile cu care se confruntă în continuare femeile în obținerea unor roluri de vârf în lumea muncii și, în același timp, avantajele asociate cu o prezență mai mare și o utilizare deplină a acestora în sferele economiei, politicii și societății însăși.

Continuă papa Francisc în prefața cărții: “O lume mai bună, mai echitabilă, mai favorabilă incluziunii și pe deplin durabilă nu poate fi realizată fără contribuția femeilor. De aceea, trebuie să lucrăm, cu toții împreună, pentru deschiderea spre șanse egale pentru bărbați și femei, în orice context, pentru a urmări o situație stabilă și durabilă de egalitate în diversitate, deoarece drumul spre afirmarea femeilor este recent, zbuciumat și, din păcate, nu este definitiv. Se poate, cu ușurință, să ne întoarcem înapoi”, mai scrie Papa Francisc.

”Gândirea femeilor este diferită de cea a bărbaților, ele sunt mai atente la protecția mediului, privirea lor nu este îndreptată spre trecut, ci spre viitor. Femeile știu că nasc în durere pentru a obține o mare bucurie: de a da viață și de a deschide orizonturi vaste, noi. De aceea, femeile își doresc pacea, întotdeauna. Femeile știu să exprime deopotrivă forță și tandrețe, sunt bune, competente, pregătite, știu să inspire noile generații (nu doar pe copiii lor)”.
Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img