Thursday, June 1, 2023

Pachetele cu alimente ajung doar la jumătate din beneficieri înainte de Paşte 2023

Recomandare:

Pachetele cu alimente, gata de a fi distribuite. Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Marcel Boloș a făcut apel la autoritățile locale ca să organizeze mai bine modalitatea de distribuire a pachetelor, explicând că doar peste jumătate din beneficiari vor primi pachetele de alimente până la Paște.

În schimb, cardurile sociale vor fi alimentate cu 250 de lei. 

„Guvernul României, în ședința de săptămâna trecută, a aprobat decalarea încărcării acestor vouchere de alimente cu cei 250 de lei, să se facă până la 13 aprilie. Până atunci, banii vor fi pe card. Până în Joia Mare. Banii vor fi utilizați de cei peste 2,4 milioane de beneficiari. 600 de milioane de lei le virăm odată la două luni pe aceste carduri”, a explicat Marcel Boloș.

„Mai avem și cele peste 700.000 de pachete de alimente, de câte 25 kg. Acestea vor ajunge înaintea de Paște, mă refer la primul lot de 750.000, totalul beneficiarilor fiind de aproape 1,2 milioane de oameni”, a explicat Marcel Boloș. 

Mai mult, după cum explică oficialul, nu toți beneficiarii vor primi pachetele până în Sărbătorile Pascale.

„Am avut acest grafic de distribuție a pachetelor de alimente. A început în martie și așa cum era graficul, inclusiv în luna mai vom face distribuția. Fac apel prin această cale la autoritățile locale ca să organizeze mai bine modalitatea de distribuire a pachetelor, să nu mai fie cozile acelea pe care televiziunile le prezintă. Nu fac cinste programului în sine și de aceea trebuie să fim mult mai atenți la felul în care sunt distribuite pachetele de alimente și beneficiarii intră în posesia lor”, a mai spus ministrul.

Ce conțin pachetele cu alimente  pe care peste un milion de români le primesc înainte de Paște

Totodată, avem în plan ca, în Săptămâna Mare, să încărcăm pe cardurile sociale o nouă tranșă din ajutorul de 250 lei pentru alimente și mese calde pentru toți cei 2,4 milioane de români beneficiari. Este un sprijin care va conta, cu siguranță, în această perioadă.

Vom continua să protejăm securitatea alimentară și în următorii ani, fie sub formă de pachet alimentar, fie sub formă de voucher. Și pentru că vorbim despre produse în cea mai mare parte românești, vom ajuta în acest fel și producătorii naționali”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Pachetele cu alimente vor ajunge la 1.188.852 beneficiari eligibili din toată țara:

 • Familii și persoane singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;
 • Familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
 • Persoane sau familii aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente sau în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Astăzi, pachetele cu alimente vor pleca deja în județele Bistrița-Năsăud, Călărași, Dolj, Iași, Suceava, Vaslui, iar în perioada următoare ele vor ajunge în toate cele 3.200 de unități administrativ – teritoriale cuprinse în program. Anticipăm că peste 800.000 să fie livrate înainte de Sărbătorile Pascale.

Ce conțin pachetele

Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități, 25 kg), în valoare de 320 lei și provin, peste 90% din ele, de la producători din România:

 • făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
 • mălai (4 pungi de 1 kg);
 • paste făinoase (2 pungi de 400 g);
 • ulei (4 sticle de 1 l);
 • zahăr (2 pungi de 1 kg);
 • orez (4 pungi de 1 kg);
 • conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
 • conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
 • conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
 • borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
 • gem de fructe (1 borcan de 360 g);
 • gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

Proiectul, finanțat prin POAD, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (180.000 tone de alimente) în șase tranșe, prima dintre acestea fiind acordată în perioada iunie – august 2020.

Până în acest moment, au fost distribuite 5 din cele 6 tranșe cu alimente, bugetul alocat fiecărei tranșe fiind de peste 49 milioane euro.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img