Suntem la intersecție de drumuri. Și încă mai avem timp la dispoziție pentru ca noi, oamenii, să rezolvăm problema schimbărilor climatice.
Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice a declarat că este încă posibil să se evite ravagiile provocate de schimbările climatice prin “opțiuni multiple, fezabile și eficiente”.
IPCC, care este alcătuit din cei mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei, a declarat, prin vocea președintelui acestui organism, Hoesung Lee, că viitorul este încă în mâinile umanității. Aceasta în pofida vremii extreme și a schimbărilor care afectează clima în acest moment.
Abordarea schimbărilor climatice, o problemă
Raportul IPCC a susținut că omenirea are capacitatea de a aborda problema schimbărilor climatice, dar organismul a recunoscut că “abordarea schimbărilor climatice este o provocare dificilă, complexă și de durată pentru generații întregi”.
De asemenea, au afirmat că sunt necesare mai multe fonduri pentru a realiza o economie cu emisii reduse de carbon. Se estimează că este nevoie de o sumă de trei până la șase ori mai mare decât finanțarea actuală pentru investiții ecologice.
IPCC a fost înființat în 1988 pentru a evalua cunoștințele globale despre climă.
Ce reprezintă schimbare climatică
Schimbarea climatică reprezintă o schimbare în distribuția statistică a modelelor meteorologice atunci când această schimbare durează o perioadă extinsă de timp (adică, zeci de ani până la milioane de ani).

Observaţiile specialiștilor indică creşteri ale temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, o topire extinsă a zăpezii şi gheţii şi creşterea globală medie a nivelului Mării. Este posibil ca, în mare parte, încălzirea să poată fi pusă pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane.
Țările afectate de schimbarea climatică
Justiția climatică ar fi, de asemenea, esențială pentru a ajuta acele țări care au fost lovite puternic, deja, de criza climatică.
Aceste țări au contribuit cel mai puțin la apariția problemei și sunt cele mai sărace și mai vulnerabile.
Raportul evidențiază faptul că aproape jumătate din populația lumii trăiește în regiuni care au fost decimate de inundații, secete și furtuni în ultimul deceniu.
Acest ultim capitol de sinteză reunește cele patru părți ale raportului, publicat între august 2021 și aprilie 2022. Aici s-a făcut referire directă la impactul avariilor climatice pentru prezent și viitor.