Există rețete de post sănătoase, dar și gustoase. Vom vorbi astăzi despre pârjoalele din cartofi.
În graiul (dialectul) moldovenesc se numesc pârjoale, iar în România le spunem chiftele.

Pentru pârjoalele de cartofi sunt necesare următoarele ingrediente:
Ingrediente (pentru 20 bucăți)
4 cartofi
2 morcovi
2 linguri margarină/unt
2 linguri faină
100 grame pesmet
pătrunjel verde proaspăt
sare, piper, condimente, după gust.
Mod de preparare
Se curață cartofii și morcovul, se taie cubulețe și se pun la fiert cu două linguri de margarină și un pic de condimente. După ce au fiert, ele se scot din apă și se pasează cu furculița astfel încât să rămână bucățele micuțe de cartof și morcov.
Se ia cu lingurița din compoziție, se modelează, apoi se tăvălesc prin pesmet.
Chifteluțele se prăjesc în ulei încins. Cei care țin regim alimentar, le pot fierbe și sunt la fel de gustoase, dar și sățioase. După ce se prăjesc sau fierb în apă. Ele se așează pe șervețele ca să absoarbă excesul de ulei sau apă, după caz.

Rețeta originală și definiția ei
Rețeta originală care este descrisă în dicționar și face referire la pârjoala/chifteaua din carne tocată.
Pârjoala este un fel de mâncare românească preparată mai ales în Moldova din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină albă), usturoi, ierburi aromatice ( pătrunjel, mărar, cimbru altele), mirodenii, sare și piper.
După ce compoziția a fost bine omogenizată, se formează niște cocoloașe sau bulgări care se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins sau se fierb în apă.
În bucătăria universală întâlnim multe mâncăruri asemănătore pârjoalei moldovenești. Mai multe click aici.