Sunday, May 28, 2023

O expoziție fascinantă, cu peste 50 de imagini unicat, în luna martie

Recomandare:

Prima oprire a expoziției de fotografie documentară „Roșia Montană: Duhul Aurului” a avut ca destinație la începutul acestei săptămâni Bucureștiul. Lucrările au fost montate în Foaierul Sălii de Plen a Senatului, devenit temporar spațiu expozițional.

Peste 50 de fotografii reprezintă o parte din expoziția inițială, care avut loc în urmă cu un an și jumătate la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, instituția gazdă a proiectului.

Vernisajul a avut loc luni, 6 martie 2023, ora 15:30, în prezența unui grup de senatori și deputați și a unui public adunat inopinant.

Au avut intervenții, printre alții, Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL la Senat, Adrian Hatos, senator PNL de Bihor, cel prin care s-au făcut toate diligențele pentru ca expoziția să poată fi organizată la Senat, Sorin Bumb, senator PNL de Alba, Cristian Albu, primar în Abrud și Florin Șipoș, curatorul expoziției. Toți au remarcat valoarea exponatelor și importanța zonei Roșia Montană în ceea ce privește patrimoniul material și spiritual din această parte de lume.

Lucrările sunt semnate de câțiva dintre cei mai importanți fotografi români ai momentului, dar și de către doi fotografi din străinătate: Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Gicu Șerban, Ivan Rous (Cehia) și Oleg Tishkovets (Ucraina). Portofoliile lor documentează exclusiv viața de zi cu zi din zona de suprafață a Roșiei Montane (peisaj, cariere deschise, exploatări miniere, localitate, oameni, habitudini), dar și spectaculoasele galerii subterane, fotografiate pentru prima dată la standarde maxime de calitate.

Cele peste 50 de imagini sunt expuse pe șevalet, în rame de 100 x 70, respectiv 70 x 50 cm.

„Ce face totul atât de special nu este doar aurul și argintul, ci mai degrabă cultura milenară a locului, materială și spirituală, moștenire grea și civilizatoare peste care e greu de trecut. Fotografiile funcționează ca o transparență limitat-selectivă, nefiind doar o interpretare limitat-selectivă a realității, căci ceea ce vedem in imagini avem certitudinea că a existat la un moment dat. Este o muncă aproape instituționalizată, mult dincolo de orice alte abordări tematice în zonă.

A rezultat cel mai consistent proiect fotografic derulat la Roșia Montană și cea mai solidă documentare vizuală din câte s-au făcut până la momentul realizării fotografiilor (2006) și de atunci încoace”, afirmă Florin Șipoș, curatorul expoziției. Organizatorul principal al expoziției este Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Senatul României, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) și mondorama.ro. Lucrările de la Senat rămân expuse până în ziua de 19 martie 2023.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img