Thursday, June 1, 2023

FOTO. O biserică veche din Republica Moldova a câștigat un premiu la concursul internațional de fotografie

Recomandare:

Iată că, în mod imprevizibil, neașteptat, o biserică veche din Republica Moldova a câștigat un concurs internațional.

Mai exact este vorba despre un concurs de fotografie. Fotografia bisericii din lemn din Gîrbova, Ocnița, a devenit câștigătoarea concursului Wiki Loves Monument.

Gîrbova este un sat din raionul Ocnița, Republica Moldova. Acest sat, potrivit datelor oficiale, are o suprafață totală de 28,08 kilometri pătrați, fiind cuprins într-un perimetru de 28,88 km. Vatra satului are o suprafață de aproximativ 2,42 kilometri pătrați, cu un perimetru de 6,41 km.

Autorul este Iurie Șveț, cunoscut pentru relatări despre istoria Chișinăului.

Imaginea fascinantă s-a clasat pe locul 11 în concurs, în total fiind acordate 15 premii. Alte fotografii premiate au fost realizate în alte state precum Portugalia, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovenia, Italia și Malaysia.

Din totalul de peste 150.000 de lucrări expediate, 337 de fotografii au fost selectate de juriile celor 36 de competiții naționale pentru a concura pentru titlul imaginii câștigătoare a Wiki Loves Monuments international 2022. Decizia finală a fost luată în luna februarie 2022.

Din Republica Moldova au fost transmise peste 3700 de fotografii. Doar 10 au ajuns câștigătoare, în etapa națională, scrie media.

Printre imaginile expediate la concursul internațional, unele reprezentau obiective istorice, în primul rând, precum Orheiul Vechi, Primăria Capitalei, Arcul de Triumf, Circul din Chișinău, o biserică din Ialoveni, alta de la Telenești și Complexul Memorial de la Chițcani.

„Imaginea are o compoziție de neegalat, reușind să ilustreze celebra biserică din Hirișeni scoțând însă în evidență biserica de lemn mai puțin cunoscută de alături, și anume cea din Gârbova. Iurie e cunoscut pentru efortul său neobosit de a descoperi și aduce în prim-plan aspecte ascunse ale trecutului și prezentului Republicii Moldova”, au precizat organizatorii, citați de presa din Republica Moldova.

Imaginile câștigătoare la acest concurs pot fi văzut cu un singur click aici.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img