Los Millares, situat în Santa Fe de Mondujar, la aproximativ 22 km de Almeria, în Andaluzia, a fost confirmat ca fiind cel mai vechi oraș din Spania.
Potrivit arheologilor de la Universitatea din Granada (UGR), cel mai vechi oraș din Spania este în regiunea Andaluzia. Mai exact este vorba despre orașul Los Millares, situat în Santa Fe de Mondujar, la aproximativ 22 km de Almeria. Acest lucru a fost confirmat de un studiu publicat în revista “Archaeological and Anthropological Sciences”.
Orașul Los Millares a fost așezat cu aproximativ 5.200 de ani înainte de Hristos. Este un sit arheologic de referință al epocii calcoliticului la nivel european. Acest lucru se datorează faptului că organizarea sa spațială prezintă o complexitate funcțională extraordinară pentru perioada sa de ocupare, care se crede că a fost între 3200 și 2200 î.Hr.

Aproape 1.500 de locuitori
Situl arheologic din Los Millares, care datează din epoca cuprului, este situat pe un platou în formă de pinten, între municipalitatea La Rambla de Huechar și râul Andarax, la aproximativ 20 km de gura acestuia. Conform descoperirilor cercetătorilor de la UGR, orașul a fost locuit de aproape 1.500 de persoane în anul 5.200 î.Hr.
Acest cel mai vechi oraș din Spania ocupa o suprafață de aproximativ șase hectare. Vestigiile sale arată că orașul era împărțit în patru incinte înconjurate de ziduri. Era o necropolă cu morminte colective și un grup de 13 forturi; situate pe ambele părți ale bulevardului Huechar. Acestea completau puternicul sistem defensiv care controla așezarea și teritoriul său imediat.
O necropolă megalitică a existat în Los Millares cu 200 de ani înainte de așezare. Au fost localizate cel puțin 80 de morminte colective, în fiecare dintre ele fiind îngropate aproximativ o sută de persoane. Această necropolă ocupa o suprafață de aproximativ 13 hectare. Mormintele sunt distribuite formând grupuri mici, care reflectau relațiile familiale, sociale și simbolice existente în Los Millares.
Ce spun cercetătorii
Potrivit cercetătorilor, se crede că acest oraș a avut un mare dinamism social ca urmare a poziției sale pe drumul spre Africa. S-a ajuns la această concluzie deoarece în sit au fost descoperite obiecte exotice precum coji de ouă de struț, fildeș și chihlimbar.
În urmă cu șapte milenii, cei aproape două mii de locuitori trăiau în colibe circulare, cu o singură cameră, făcute din zidărie și materiale organice au dezvăluit cercetătorii. Aceștia au precizat că situl prezenta un urbanism organizat, cu case dispuse în plan circular. Unele dintre aceste clădiri erau de uz public și construcții legate de distribuția și depozitarea apei.
Se crede că cea mai mare parte a acestor locuitori lucrau și trăiau din agricultură, zootehnie și vânătoare, alături de alte meserii, cum ar fi cele metalurgice sau producția de vârfuri de săgeți.
Populația Los Millares a scăzut treptat, până la dispariția sa în anul 2.200 î.Hr. au adăugat cercetătorii, după cum a relatat joi, 2 martie 2023, laopiniondemalaga.es.