Silicon Valley Bank falimentează după ce a fost condusă de clienți cu capital de risc, după cum se arată în presa americană.
Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor a preluat vineri controlul asupra activelor băncii. Eșecul a generat îngrijorări că și alte bănci ar putea avea probleme.
Dacă există o axiomă de durată în domeniul bancar, aceasta este următoarea: Nu rămâneți fără bani.
Silicon Valley Bank, un creditor al unora dintre cele mai mari nume din lumea tehnologiei, a făcut exact acest lucru vineri, devenind cea mai mare bancă care a dat faliment de la criza financiară din 2008.
În urma acestei mișcări, aproape 175 de miliarde de dolari în depozitele clienților, inclusiv bani de la unele dintre cele mai mari nume din lumea tehnologiei, au trecut sub controlul Federal Deposit Insurance Corporation.
A fost un deznodământ extraordinar, la mai puțin de două zile după ce banca a șocat Wall Street și deponenții săi cu măsuri de urgență pentru a strânge numerar și a evita un colaps în fața cererilor de retragere și a unei scăderi abrupte a valorii participațiilor sale de investiții.
Banca lucra încă de vineri dimineață cu consilierii la o potențială vânzare, a declarat o persoană care are cunoștință despre negocieri, și a oprit tranzacționarea acțiunilor sale în urma căderii rapide.

F.D.I.C. a creat o nouă bancă, National Bank of Santa Clara, pentru a deține depozitele și alte active ale băncii falimentare. Autoritatea de reglementare a declarat într-un comunicat de presă că noua entitate va funcționa până luni și că cecurile emise de vechea bancă vor continua să fie compensate.
Dar pentru clienții cu depozite în valoare totală de peste 250.000 de dolari, veștile au fost sumbre. Clienții cu conturi care au depășit această sumă – maximul acoperit de asigurarea F.D.I.C. – vor primi certificate pentru fondurile lor neasigurate, ceea ce înseamnă că vor fi printre primii la rând pentru a fi plătiți – deși potențial doar parțial – cu fondurile recuperate în timp ce F.D.I.C. ține Silicon Valley Bank în administrare judiciară.
Dar cea mai imediată îngrijorare pentru investitori, potrivit New York Times, este posibilitatea ca și alte bănci să se confrunte cu propriile probleme.