Tuesday, June 6, 2023

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, la Bucureşti: Nu pot să ofer astăzi o dată fixă pentru aderarea României la spațiul Schengen

Recomandare:

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, care s-a opus admiterii României în spaţiul Schengen, susține că sistemul Schengen nu funcționează și de aceea Austria nu va vota pentru aderarea României și Bulgariei.

”Avem această întrevedere astăzi și este foarte important să ne vedem, mai ales pentru a discuta aspecte de securitate care privesc ambele țări. Am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut. Avem foarte multe puncte comune pe care putem să le discutăm. Vorbim despre fenomenul călăuzelor, despre migrația ilegală, un fenomen care ne îngrijorează foarte tare. Al doilea punct foarte important este să determinăm Comisia Europeană să ne spriine pentru securitatea frontierelor Schengen.”, a explicat Gerhard Karner.

Ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a mai declarat, întrebat dacă susţine aderarea Românie la spaţiul Schengen la următorul Consiliu JAI, că nu poate oferi o dată fixă.

”Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de către structurile MAI din România şi din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită, aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relaţii care s-au răcit, după cum bine ştiţi, la sfârşitul anului trecut”, a spus ministrul de Interne.

Ministrul austriac, Gerhard Karner: avem un sistem care nu funcționează

Karner a explicat că situația este foarte dificilă și nu poate oferi o dată pentru aderarea României la spațiul Schengen.

”Permite-ți-mi să reiterez mesajul, de ce nu am putut să votăm pentru aderarea României la spațiul Schengen: avem un sistem care nu funcționează. Interesul nostru bilateral este ca acest sistem să înceapă să funcționeze, cu granițe ale Schengen securizate. Primii pași i-am reușit, dar mai avem mult de lucru împreună. Sunt încă atât de multe controale la frontierele Europei. Nu pot să vă ofer astăzi o dată când vom vota aderarea României la spațiul Schengen.”, a mai spus ministrul.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, care s-a opus admiterii României în spaţiul Schengen, a venit miercuri la Bucureşti şi are programate discuţii cu omologul său român Lucian Bode, conform presei din Austria, preocuparea oficialului de la Viena fiind legată în primul rând de traficul de persoane şi de abuzurile în materie de politică de azil. 

Acesta este şi motivul pentru care la Bucureşti, vizita este considerată mai degrabă un semnal de relansare a dialogului bilateral, fără rezultate sau anunţuri spectaculoase legate de subiectul Schengen.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Apple se pregătește să facă un anunț revoluționar

În aceste zile s-a anunțat că Apple este pregătită să lanseze primul său produs nou în aproape un deceniu...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img