Thursday, June 1, 2023

Ministerul turismului | Satele românești din nou în lupta pentru titlul ”Best Tourism Villages”

Recomandare:

Satele românești intră din nou în cursă pentru un titlul ”Best Tourism Villages”.  Acțiunea este premergătoare desfăşurării celei de-a treia ediţii a competiţiei internaţionale a Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), prin intermediul căreia, anual, sunt identificate exemple remarcabile de destinaţii rurale. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Turismului printr-un comunicat de presă.

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a transmis că invită autorităţile locale să se înscrie în competiţie.

Invit românii şi în special reprezentanţii autorităţilor locale să îţi facă satul cunoscut! Anul trecut, o lume întreagă a aflat de Răşinari, frumosul lăcaş al judeţului Sibiu. Anul acesta, MAT va alege 8 sate pe care le va propune către Organizaţia Mondială a Turismului pentru a concura la titlul de cel mai bun sat turistic la nivel global.

Este o adevărată onoare să redescoperim satul românesc ca sursă pentru dezvoltarea durabilă, de a promova atât tradiţiile, dar şi de a valorifica oportunităţile naturale în scop turistic”, a declarat Daniel Cadariu.

România va transmite către OMT cel mult 8 propuneri de sate turistice

Ministerul anunță că în urma depunerii candidaturilor şi evaluării acestora, România va transmite către OMT cel mult 8 propuneri de sate turistice. Satele vor concura cu alte destinaţii rurale din întreaga lume.

Satele românești, pentru a fi eligibile trebuie să aibă o densitate scăzută a populaţiei şi cel mult 15.000 de locuitori, conform ultimului recensământ, să fie localizat într-un peisaj cu o prezenţă importantă a activităţilor tradiţionale şi să împărtăşească valorile, precum şi stilul de viaţă al comunităţii.

”În procesul de evaluare, se vor puncta următoarele criterii de selecţie: resursele culturale şi naturale, promovarea şi conservarea resurselor culturale, durabilitate economică, socială şi de mediu, dezvoltarea turismului şi integrarea lanţului valoric, guvernanţa şi prioritizarea turismului, infrastructură şi conectivitate, sănătate, siguranţă şi securitate, materiale de prezentare (video, imagini)”, a precizat ministerul.

Potrivit instituţiei, destinaţiile rurale din partea României, care vor participa în cadrul competiţiei mondiale, vor avea şansa de a fi desemnate ”Best Tourism Villages”, asemenea satului Răşinari. Satul a obţinut această distincţie anul trecut.

Satul Răşinari

Satele recunoscute ca ”Best Tourism Villages”, precum şi cele selectate pentru a participa în Programul Upgrade, vor deveni membre ale unei reţele care facilitează schimbul de informaţii, experienţe şi de bune practici. Reţeaua include, de asemenea, experţi, parteneri publici şi privaţi din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală.

Destinaţiile rurale incluse în reţea pot fi considerate studii de caz în documentele de politici ale OMT, în recomandări, la evenimente pentru dezvoltarea rurală şi turism.

Pentru participarea la concurs trebuie completat în limba engleză formularul Application Form care include Candidacy Document şi General Presentation Template. Acestea pot fi descărcate de AICI.

Candidaturile se vor trimite către Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului până la data de 01 iunie 2023.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? O analiză marca …

O întrebare la care se caută răspunsuri: De ce sunt prețurile alimentelor atât de mari în Europa? Au găsit...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img