Sunday, May 28, 2023

Milo Djukanovic pierde alegerile prezidențiale din Muntenegru, după 30 de ani la putere

Recomandare:

După 30 de ani la putere, Milo Djukanovic a pierdut alegerile prezidențiale din Muntenegru în fața lui Iakov Milatovici.

Duminică, 2 aprilie, s-a încheiat în Muntenegru epoca de 30 de ani în care Milo Djukanovic a condus țara sa. El a condus republica sub diferite forme începând din 1991, dar pentru prima dată în cariera sa politică, Djukanovic a suferit o înfrângere personală în alegeri.

El a pierdut în fața unui "candidat aleatoriu - economistul Iakov Milatovici, care a intrat în politică abia acum trei ani.
La sloganul principal al campaniei electorale a lui Djukanovic: "Îndrăgit. Cine altcineva?", au răspuns locuitorii din Muntenegru: "Oricine, dar nu Milo!", după cum relatează tass.ru.

Această schimbare era așteptată de mult timp

Confirmarea faptului că, pentru poporul muntenegrean, înfrângerea lui Djukanovic era așteptată de mult timp a fost văzută în marșurile spontane masive de celebrare din întreaga țară.

Oamenii au lansat artificii, au aprins petarde și au scandat strigăte jignitoare la adresa fostului lor lider.

Despre Milatovici care a luat cele mai multe voturi

Potrivit observatorilor, fostul ministru al Dezvoltării Economice în guvernul lui Zdravko Krivokapic, Yakov Milatovic, reprezentant al mișcării Europa Acum, a câștigat alegerile prezidențiale din Muntenegru cu aproximativ 60% din voturi, în timp ce Djukanovic a obținut 40%.

Cu toate acestea, victoria lui Milatovici nu va afecta politica externă pro-occidentală a Muntenegrului.

În timp ce era încă ministru, Milatovici a susținut impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, iar într-un interviu acordat presei occidentale a promis că va pune în aplicare integral toate obligațiile internaționale asumate, inclusiv înghețarea proprietăților cetățenilor ruși.

Despre Milatovic se știe că este un politician pro-occidental; el a considerat aderarea la UE o prioritate pentru țară, precum și îndeplinirea tuturor obligațiilor țării față de NATO.

Milatovic a devenit candidatul partidului său la președinție din întâmplare, scrie presa externă.

Inițial, colegul său de partid Miloiko Spajic – care a ocupat anterior funcția de ministru al Finanțelor și Dezvoltării Sociale – a fost desemnat drept candidat la președinție.

Dar comisia electorală nu i-a acceptat candidatura, deoarece s-a dovedit că Spajic, pe lângă faptul că era muntenegrean, avea și cetățenia Serbiei, ceea ce este interzis de legea din Muntenegru.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Regele Charles a onorat-o pe “Regina rockului”, în timp ce gărzile au cântat ”Simply, The Best”

Lumea a fost îndurerată la aflarea veștii morții inegalabilei Tina Turner, inclusiv recent încoronatul Rege Charles care a dat...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img