Tuesday, June 6, 2023

Mai multe țări, printre care și Moldova, solicită Meta și altor giganți din IT să lupte împotriva dezinformării

Recomandare:

Ucraina, Moldova și alte șase țări solicită Meta și altor giganți din domeniul tehnologiei să lupte împotriva dezinformării.

Pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la efectele insidioase ale dezinformării din partea Rusiei, prim-miniștrii din opt țări europene – inclusiv Ucraina, Moldova și Polonia – au semnat o scrisoare deschisă prin care cer directorilor executivi ai principalelor companii de socializare să ia măsuri mai agresive pentru a opri răspândirea știrilor false pe platformele lor.

Scrisoarea publicată miercuri le cere liderilor companiilor, inclusiv Meta, compania mamă a Facebook, să ia măsuri “împotriva dezinformării care ne subminează pacea și stabilitatea” și să stopeze eforturile de pe platformele lor “de a slăbi sprijinul nostru pentru Ucraina pe fondul războiului de agresiune al Rusiei”.

“Platformele tehnologice precum ale dumneavoastră au devenit câmpuri de luptă virtuale, iar puterile străine ostile le folosesc pentru a răspândi narațiuni false care contrazic relatările de la instituții de știri bazate pe fapte”, se arată în scrisoare.

"Anunțurile plătite și amplificarea artificială pe platformele Meta, inclusiv Facebook, sunt adesea folosite pentru a îndemna la tulburări sociale, a aduce violența pe străzi și a destabiliza guvernele".

Prim-miniștrii Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei și Republicii Cehe au semnat, de asemenea, apelul, care a fost lansat pentru a coincide cu Summitul pentru democrație de la Washington, condus de Casa Albă. Scrisoarea este adresată directorilor executivi “ai Big Tech”.

Care este cererea liderilor

Liderii țărilor menționate cer companiilor de tehnologie să aloce mai multe resurse pentru a răspunde la narațiunile false; să ajusteze algoritmii pentru a prioritiza acuratețea și veridicitatea în detrimentul angajamentului; și să marcheze clar deepfakes și postările automate, inclusiv cele produse de inteligența artificială. De asemenea, aceștia au solicitat o reglementare mai coordonată din partea guvernelor și o mai bună autocontrol din partea companiilor de tehnologie.

Răspunsul Meta

Meta a publicat miercuri o declarație, în care a afirmat că societatea a luat deja “măsuri semnificative” împotriva dezinformării legate de războiul din Ucraina, inclusiv prin eliminarea informațiilor înșelătoare “susceptibile de a provoca daune sau violențe iminente” și prin utilizarea unui serviciu de verificare a faptelor de către o terță parte pentru a determina dacă postările conțin afirmații false, cărora li se acordă apoi o vizibilitate mai redusă.

În aceșlași context, Meta a declarat că a restricționat, de asemenea, accesul la RT, rețeaua internațională de cablu finanțată de stat din Rusia, și Sputnik, un site de știri și comentarii administrat de guvernul rus, care au difuzat informații false.

Un amplu material în acest sens poate fi citit în ediția de joi a New York Times.

Share to
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Noutăți

Peste 8.000 de plângeri după ce s-a spus că balconul regal a fost “teribil de alb” la Încoronarea regelui Charles

Iată așa, taberele sunt împărțite și de această dată. Să ne amintim că în timpul transmisiunii televizate de ITV...
- Advertisement -spot_img

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img